Holnaptól utalják a SAPS-előleget

83

A területalapú támogatás előlegeként hektáronként 53 eurót folyósít keddtől országos szinten közel egymillió gazdálkodó bankszámlájára a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség – jelentette be pénteken búcsúzásként Daniel Constan­tin mezőgazdasági miniszter. A szak­tárca irányítását várhatóan Achim Irimescu veszi át.

02_saps_dl

November 17-én, kedden kezdi el az egységes területalapú támogatás előlegeinek folyósítását a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) – jelentette be pénteki, három és fél éves miniszteri munkájának összegzésére összehívott sajtótájékoztatóján Da­niel Constantin leköszönő me­z­ő­gazdasági és vidékfejlesztési miniszter. A tárcavezető leszögezte: a gazdák a héten a 2015-ös esztendőre meghatározott 77,42 eurós SAPS-támogatás 70 százalékához jutnak hozzá, azaz hektáronként 53 euróhoz. Hozzátette: a pénzt az APIA országos szinten mintegy egymillió területalapú támogatást igénylő gazdálkodónak folyósítja: a banki átutalások sorát az ügynökség kedden indítja, így a pénz a jogosultak folyószámláin – az államkincstár és a kereskedelmi bankok közötti tranzakciós idő miatt – várhatóan két-három nap késéssel jelenik meg.
A támogatás folyósításának kedvező hírét a Hargita megyei gazdálkodók is hetek óta várják: tavaly a szaktárca az APIA-n keresztül a területalapú támogatás előlegeinek folyósítására október 15-től adott zöld utat. Idén ugyanez több mint egy hónapos késéssel történt meg.
Hargita megyéből az egységes területalapú támogatást idén 26 484 jogi és magánszemély igényelte összesen 177 835 hektárra. A hektáronkénti 53 eurós SAPS-előleg révén a Hargita megyei gazdálkodók számlájára így a napokban várhatóan 9,4 millió euró érkezik.
A leköszönő Daniel Constan­tintól a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium vezetését a Dacian Cioloş nevével fémjelzett szakértői kormányban Achim Irimescu, Románia Brüsszelbe akkreditált agrárképviselője, a szaktárca korábbi államtitkára veheti át.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek