Holnap nyit a székelyudvarhelyi Sulibörze

Diákszemmel diákoknak

632

Szülőknek is érdemes felkeresniük az általános iskolák végzősei számára szervezett eseményt: ha a felnőtt is „képben van”, akkor sokkal hatékonyabban tudja támogatni pályaválasztás előtt álló gyermekét. Ebben segít a holnap megnyíló Sulibörze.

Bemutatkoznak a város középiskolái. Diáktoborzó Fotó: Archív

Sulibörzére várják a székely­udvarhelyi és a környékbeli érdeklődőket ezen a héten, szerdán és csütörtökön. A Megyei Nevelési Tanácsadó és Erőforrás Központ székelyudvarhelyi munkatársai, az iskolai tanácsadó tanárok hozzák tető alá a rendezvényt évről évre, általában áprilisban.
A Sulibörze a hetedik-nyolcadik osztályos tanulóknak szól, és az a fő célja, hogy megkönnyítse az iskolaválasztást, segítséget nyújtson abban a döntésben, hogy az általános iskola befejezése után hol folytassák a tanulmányaikat, hová iratkozhatnak be. Hangulatos, színes rendezvény, amelyen kreatívan, ötletesen berendezett standokon maguk a nagyobb diákok mutatják be középiskoláikat. Ilyenkor már ismert, hogy milyen szakok, osztályok indulnak, a látogatók pedig tájékoztatást kapnak ezekről, szórólapokat is elvihetnek, megtudják, miből áll a szakmai gyakorlat. Ugyanakkor tudomást szerezhetnek a tavalyi bejutási médiákról, egyéb iskolai követelményekről, első kézből kapnak információt az adott tanintézmény erősségeiről, kulturális, sport- és diákéletéről, hagyományos rendezvényeiről is.
Rendszerint mind a nyolc székelyudvarhelyi középiskola bemutatkozik, az érdeklődés pedig hatalmas szokott lenni, tavaly a két nap alatt majdnem 800-an keresték fel a Sulibörzét. Általában osztályfőnökök vezetésével, szervezetten érkeznek a nyolcadikosok, érdemes viszont szülőként is tájékozódni a kínálatról, a középiskolák típusairól, az induló szakokról, mert mindig van változás – mondják a szervezők. Nagyon sokan érkeznek a környező falvak iskoláiból, a tapasztalat az, hogy nekik óriási élményt jelent a középiskolai kínálattal való ismerkedés, hiszen gyakori, hogy nagyon kevés információval rendelkeznek ezen a téren.
A Sulibörzét a székely­ud­var­helyi polgármesteri hivatal és az Udvarhelyi Fiatal Fórum (UFF) is támogatja, ennek köszönhetően a Siculus Ifjúsági Házban zajlik, ahol bőven van tér felállítani a középiskolák standjait. Idén április 10–11-én naponta 9 és 15 óra között fogadják az előre bejelentkezett csoportokat és egyéni látogatókat.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek