Holnap lejár a jelentkezési határidő

Fóliasátras paradicsomtermesztési program

92

Május 15-ig jelentkezhetnek az évi 3 ezer eurós támogatással kecsegtető paradicsomtermesztési programba azok a gazdák, akik legalább tízáras fóliasátorban vagy üvegházban termesztik a friss fogyasztásra szánt zöldséget. Bökkenőt csupán az elvárt 3 tonnányi primőr áru korai, június 15-i értékesítési határideje jelent. Hargita megyéből idén emiatt csak három termelő jelentkezett a paradicsomtermesztési programba.

Érett paradicsom. Nem minden termelő szakíthat a program gyümölcseiből                          Fotó: Domján Levente

Hargita megyéből – a jelentkezési határidőhöz közeledve – csupán három termelő jelentkezett az idei paradicsomtermesztési „de minimis” támogatási programba – tájékoztatta tegnap lapunkat Török Jenő, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője. A fokhagymatermesztési programban a megyéből ellenben hét termelő is jelezte részvételi szándékát.

A második ciklusra többen jelentkeznének
A szakember elismerte, hogy a védett felületű – fóliasátras vagy üvegházas – paradicsomtermesztési programra Hargita megyéből több jelentkező lenne, amennyiben a támogatás feltételeként a termék értékesítését – tavalyhoz hasonlóan – a második ciklusban, azaz az év őszi, kora téli időszakában is engedélyeznék. Török Jenő nem zárja ki annak lehetőségét, hogy a fóliasátrakban, üvegházakban előállított paradicsom termelési támogatását az év második felében piacra juttatható zöldségvolumenre is kiterjesztik, ám erre vonatkozó információkat pillanatnyilag a mezőgazdasági minisztérium szakembereitől sem kapott.
– A mezőgazdasági minisztérium egyik vezérigazgató-helyettesétől érdeklődtem, és még ők sem tudják, hogy a programban lesz-e második értékesítési ciklus. Valószínűleg attól függ, hogy a mostani jelentkezési határidő után marad-e meg felhasználatlan pénzkeret – jegyezte meg lapunknak a megyei mezőgazdasági igazgató.

Június 15-ig értékesíthető a zöldség
A hazai szükségletek kielégítésére friss fogyasztású paradicsomot termelő gazdákat évi 3 ezer euróval támogató program finanszírozására a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium idén 187,5 millió lejt fordít. A paradicsomot védett felületen – üvegházban vagy fóliasátorban – termesztő gazdák a program idei felvonására május 15-ig, azaz legkésőbb holnapig jelentkezhetnek. A támogatási kérelmeket a megyei mezőgazdasági igazgatóságok fogadják postai úton, elektronikus formában, e-mailen vagy faxon. A paradicsomtermesztési programban azok a zöldségtermesztők vehetnek részt, akik mezőgazdasági tevékenységüket őstermelői bizonylat birtokában magánszemélyként, engedélyezett magánszemélyként, egyéni vagy családi vállalkozásként, illetve agrártermelésre jogosult jogi személyiségű cég formájában végzik. A paradicsom termesztésére szánt fóliasátor vagy üvegházi felület legkevesebb 1000 négyzetméteresnek kell lennie, a négyzetméterenként átlagosan előállított paradicsom mennyisége pedig érje el a 3 kilogrammot. Eszerint a 10 áras termesztőfelület esetében a minimálisan elvárt paradicsomtermés adott szezonban legkevesebb 3 tonnányi kell legyen. E kritérium teljesülését a helyszíni terepszemlére érkező mezőgazdasági igazgatóság munkatársai a paradicsom termőre fordulása, de még a betakarítás megkezdése előtt ellenőrzik. A leszedett paradicsomot a termelők legkésőbb június 15-ig értékesítik, míg az eladott termés mennyiségét igazoló elszámolások – számlák, pénztárszalagok vagy a termelői könyvből származó lapok – benyújtására legkésőbb június 30-ig van ideje a gazdáknak. A felsorolt pénzügyi igazoló dokumentumokat ugyancsak a megyeileg illetékes mezőgazdasági igazgatóságok fogadják.

Domján Levente

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.