Holnap lejár a határidő

49 százalékos támogatás a gyergyói tejbegyűjtő csarnokok vásárlására

356

Gyorsan kell lépjenek azok a Gyergyó térségi gazdaegyesületek, amelyek a gyergyóremetei tejporgyár eladásra kínált tejbegyűjtő csarnokait a megyei önkormányzat Vidékfejlesztési Egyesületének támogatásával szeretnék megvásárolni. A célra felkínált 100 ezer lejes támogatási keretösszegre február 22-ig, pontosabban holnap déli 12 óráig fogadják a pályázatokat.

22 tejbegyűjtő kerül kalapács alá. Vissza nem térítendő támogatást kínálnak a vásárlásukra

Több mint százezer lejjel – egészen pontosan 102 400 lejjel – támogatja Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesülete azokat a Gyergyó vidéki gazdaegyesületeket, akik valódi érdeklődést mutatnak a gyer­gyó­remetei tejporgyár tejbegyűjtő hálózatát alkotó egységek megvásárlására – döntötték el egyhangúlag múlt csütörtökön a Vidékfejlesztési Egyesület csíkszeredai közgyűlésén, a közhasznú egyesület tagságát alkotó polgármesterek. A rendhagyó intézkedéssel a Vidékfejlesztési Egyesület azt szeretné elérni, hogy a felszámolás alatt álló tejfeldolgozó 22 Gyergyó térségi tejcsarnokából a lehető legtöbb eredeti rendeltetésében maradjon, valamint a tejtermelők érdekében tovább működjön, immár a helyi gazdaegyesületek birtokában. A célra felkínált vissza nem térítendő támogatás érdekében azonban az érdekelt gazdaegyesületeknek legkésőbb február 22-ig, holnap déli 12 óráig be kell nyújtaniuk pályázataikat. A sietség azért indokolt, mert a 49 százalékos pályázati támogatás tudatában a gazdaegyesületek esélyesebben indulnak azon az árverésen, amin a felszámoló cég a remetei tejüzem tejbegyűjtőire február 28-án meghirdetett – mondta el lapunk érdeklődésére Márton István, a Vidékfejlesztési Egyesület igazgatója. Megtudtuk, a tejüzemhez tartozó tejbegyűjtőkért – felszereltség, az épület jellege és állapotának függvényében – nagyságrendileg 10 és 18 ezer lej közötti összegeket kért a felszámoló. Az árat az is nagyban meghatározza, hogy az illető tejcsarnok építmény vagy pedig konténer típusú, továbbá rendelkezik-e tejhűtőtartállyal vagy sem. A csarnokok iránt érdeklődő gazdaegyesületek visszajelzései alapján úgy tűnik, hogy a Vidékfejlesztési Egyesület által kínált 49 százalékos támogatást Vaslábon és Marosfőn összesen négy, Kilyénfalván és Gyergyóalfaluban egy-egy, Gyergyócsomafalván és Gyergyószárhegyen kettő-kettő, Ditróban három, Bélborban pedig összesen négy tejbegyűjtő megvásárlására szeretnék felhasználni. Kiderült, a megye legészakibb településén működő tejcsarnokokat közvetlenül a Vidékfejlesztési Egyesület kívánja megvásárolni, amiket ezt követően – több esztendőre szóló bérleti szerződés alapján – a helyi szarvasmarhatartó gazdák egyesületének rendelkezésére bocsát.

Március 29-ig pályázhatnak a zöldség- és gyümölcstermesztők

Az idei esztendőre is meghirdette a Hargita megyében alakult zöldség- és gyümölcstermesztő egyesületeknek, illetve feldolgozóknak kínált támogatási felhívását Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesülete. A termelési eszközei­ket, zöldség- és gyümölcsfeldolgozó konyháikat fejleszteni, bővíteni kívánó gazdaegyesületek támogatására ezúttal 50 ezer lejt különítettek el. A keretösszegből a pályázók – vissza nem térítendő támogatás gyanánt – a tervezett beruházás értékének legtöbb 49 százalékára tarthatnak igényt, azaz a fennmaradó 51 százalékos önrészként, saját forrásból kell biztosítaniuk. A Vidékfejlesztési Egyesület által kínált eszközvásárlási támogatást a pályázók a zöldségtermesztést segítő öntözőrendszerek, különféle zöldség- és gyümölcsfeldolgozó gépek, illetve berendezések, rozsdamentes kagylók és asztalok, valamint üvegek, címkék, csomagolóanyagok beszerzésére vehetik igénybe. A pályázati dokumentumok benyújtásának határideje 2019. március 29. A pályázati kiírásról bővebb felvilágosítást kérni munkanapokon a Vidékfejlesztési Egyesület csíkszeredai, megyeháza 244-es számú irodájában, vagy pedig Karikás Csillától e-mailen (karikascsilla@judetulharghita.ro) és telefonon (0740–169850) lehet.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek