2021, január 24, vasárnap.
custom_html_banner1

Hol van ellenszérum, hol nincs

Viperaveszélyre hívták fel a figyelmet az elmúlt napokban a Hargita megyei hegyimentők arra hivatkozva, hogy az utóbbi időben megnőtt a viperák száma. Eközben Hargita megyében van olyan kórház, ahol a viperamarást szenvedett személynek nem tudnak ellenszérumot adni, mert nincs.

Napozó vipera. Mérgesítő ellenméreghiány Fotó: Keresztes Emil
Napozó vipera. Mérgesítő ellenméreghiány Fotó: Keresztes Emil

[dropcap]A[/dropcap] Súgó-barlangtól ereszkedtünk Vasláb felé vissza az úton, bogarakat gyűjtöttünk, azért hajoltam le, amikor a kígyó megmarta az ujjamat – mesélte a csíkszeredai Incze Annamária, aki biológia szakos egyetemi társaival és tanárával éppen nyári gyakorlaton vett részt, mikor a baleset történt. Azt mondja, látta is a kígyót, körülbelül 20 centi hosszú, ceruzavastagságú, fiatal példány volt, és ha az a szempillantásnyi idő alatt nem is tudta volna beazonosítani, hogy vipera volt-e vagy sikló, a harapás nyoma már egyértelmű választ adott.
– A vipera marásának nyoma két pont. Ha a sikló mar meg, mivel annak sok apró foga van, felszakított bőr látszik a harapás helyén – vázolta a lány a különbséget.
Neki pedig egyértelműen viperamarásra utalt a sebe, a kígyó mérgének egy része a bőr felszínén maradt, azt letörölte, mivel a szájában nem volt seb, igyekezett a bőr alá jutott mérget kiszívni, de a zsibbadó fájdalom így is perceken belül jelentkezett.
– A tanárom segített, elszorítottuk a csuklómat, és a harapástól számított körülbelül 40 perc múlva már bent voltunk a gyergyószentmiklósi kórház sürgősségi osztályán – mesélte Annamária.
Ott az ügyeletes orvos megvizsgálta, közölte, hogy másnap reggelig bent kell maradnia megfigyelés alatt, mivel tudomására hozta, hogy allergiás a darázscsípésre, így fennállhat annak a lehetősége, hogy más, marásból származó méreganyagra is kapott egy allergia elleni injekciót, és ennyi.
– Azt mondták, viperamarás elleni szérumuk nincs. Annak pedig a lehetősége sem merült fel, hogy elküldenének más kórházba, ahol esetleg van. Sőt azt mondták, az egész országban hiánycikk az ellenanyag – állítja az egyetemista lány, aki szerencsésen megúszta a dolgot, szérum nélkül is rendbe jött, így másnap kiengedték a kórházból.

Vennének, ha volna
Szérum az egész országban nincs. Valamikor a Cantacuzino Intézet nagyon jót gyártott, de ma már kizárólag egy importőr cég hozza be az országba a külföldi készítményt. Mindennap beszélek a céggel, rendeltem szérumot, de azt mondják, nem tudnak adni, mert nincs. Legközelebb egy hónap múlva ígérték – mondta megkeresésünkre Ferenczy István, a Gyergyószentmiklósi Városi Kórház menedzsere.
– Ez nagyon drága készítmény, ráadásul rövid szavatossági idővel. Tavaly is három dózist ki kellett dobnunk, mert nem fogyott el, és idénre már nem volt megtartható. Ezt mi nem engedhetjük meg magunknak – tette hozzá.
Az pedig, hogy a kígyómarást szenvedett beteget, aki a gyergyói kórházba kerül, ahol nincs szérum, továbbküldik-e máshová, Ferenczy szerint az eset súlyosságától függ.

Udvarhely és Csíkszereda felkészült
A Székelyudvarhelyi Városi Kórházban jelen pillanatban két dózis kígyómarás elleni szérum van készleten, és Lukács Antal menedzser szerint a sürgősség, az intenzív terápiás osztály, illetve a fertőző újabb adagokat is kért.
– Drága szer, és egy pár évvel ezelőtt mi is megjártuk, hogy el kellett dobjuk a fel nem használt adagokat. De idénre úgy tervezzük, veszünk még pár dózist, hogy legyen a kórházban – nyilatkozta a Hargita Népének.
A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház az idei nyár elejére 19 dózis szérumot vásárolt, ebből már négyet be is adtak a hozzájuk forduló betegeknek.
– Nehéz megítélni, hogy mennyit érdemes rendelni, hogy elég is legyen, de a szezon végén ki se kelljen dobni a drága szert – mondta dr. Demeter Ferenc kórházmenedzser.
Azt mondja, az hogy egy kígyómarást szenvedett személynek kell-e ellenszert adni vagy sem, több mindentől függ.
– Elsősorban attól, biztosak vagyunk-e benne, hogy valóban vipera marta meg az illetőt. Mert ha biztos, hogy viperamarás, a szérumot kötelezően be kell adni anélkül, hogy bármilyen tünetre várnánk. Ha nem vagyunk biztosak, hogy vipera marta meg, csak akkor kap a beteg ellenszérumot, ha a tünetek úgy alakulnak, hogy az orvos úgy látja, szükség van a szerre – közölte Demeter doktor.

Figyelem és elővigyázatosság
– Egyre gyakrabban találkozunk mi is járőrözéseink során viperákkal. Főleg a Békás-szoros és Nagyhagymás Nemzeti Park területén, illetve a Gyimesekben van kedvelt élőhelyük, de az egész megye területén lehet találkozni velük – nyilatkozta lapunknak Fekete Örs, a Hargita Megyei Hegyimentő Szolgálat vezetője. – Reális a veszély, főleg ilyenkor, mikor nagy meleg van. A legtöbb, amit tehetünk, hogy figyelemmel közlekedünk, ha túrázni megyünk. Odafigyelünk a lapos kövekre, nem nyúlunk be a kövek alá, és leellenőrizzük a barlangok bejáratát, mielőtt belépünk – tanácsolja a szakember.
És természetesen magas szárú zoknit, túrabakancsot és hosszú nadrágot ajánl azoknak, akik kirándulni indulnak, semmiképpen nem szandált, papucsot, rövidnadrágot.

Forró-Erős Gyöngyi

Kapcsolódó cikkek:

14,353RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb