2020, december 4, péntek.
custom_html_banner1

Hirdetés

Hogyan vásároljunk vitamint?

Itt az ősz, tombol a koronavírus-járvány, és sokan vitaminok szedésével is igyekeznek megelőzni a fertőzést, erősíteni az immunrendszerüket. De milyen vitaminokat vásároljunk, milyen kiszerelésben és mire figyeljünk oda a vásárláskor és alkalmazásukkor? Czikó Szende csíkszeredai gyógyszerésszel beszélgettünk.

– Közismert, hogy a megfelelő táplálkozás, mozgás erősíti az immunrendszert, és hogy ezek mellett vitaminpótlással is hozzájárulhatunk ellenállóképességünk növeléséhez. Milyen vitaminokat ajánl erre a tél előtt, tekintettel a koronavírus-járványra is?

– Sajnos, a mostani helyzet miatt a közösségi médiában nap mint nap megjelenik egy-egy ajánlás, és ezeket már követni is nehéz. Mindenki szeretne egészséges maradni, de néha túlzásba is visszük az erre való törekvést. A ködös őszi-téli napokban ugyanakkor mindenképp erősítenünk kell szervezetünket C- és D-vitaminnal és esetenként multivitaminnal is. Mindenképp olyan vitaminokat vegyünk, amelyek gazdagok ásványi anyagokban és nyomelemekben, és lehetőleg tartalmazzák a nemzetközi szervezetek által javasolt napi dózis 80-100 százalékát. A vitaminok nagyobb kiszerelésben (60 darabos vagy 90 darabos csomagokban) jobb árban vannak, de ezt mindenki lehetősége szerint vásárolja meg.

– A C-vitamint milyen adagban érdemes szedni felnőtteknek és milyen adagban adjuk a gyermekeknek?

– A vitaminok közül a C-vitaminból igényli a szervezetünk a legnagyobb mennyiséget. Nagyon sok jótékony hatása van. Ilyen például, hogy gyorsítja a sebgyógyulást, részt vesz a csont- és porcképzésben, segíti a vas felszívódását, ami a folsavval és B12-vel részt vesz a vörös vértestek képzésében, erős antioxidáns és erősíti az immunrendszert. Betegség eseten a szervezet C-vitamin-szükséglete nagyobb. Egy egészséges ember napi szükséglete 60-100 mg. Vannak ugyanakkor ajánlások, köztük Szent-Györgyi Albert ajánlása is, amelyek szerint sokkal nagyobb mennyiséget, például 1000 mg a megfelelő. Betegség esetén ez a dózis is növelhető. Gyerekek esetében az ajánlott C-vitamin mennyisége kortól függően változik, 20-75 mg-tól egészen 500 mg-ig is növelhető a bevitt vitaminmennyiség.

– A D-vitamint milyen adagban alkalmazhatjuk felnőttek és gyermekek számára? Kell-e szedni melléje még valamit? 

– A D-vitamint elég kevés táplálékkal tudjuk pótolni szervezetünkben, ilyenek például a tojás, hal, máj (amiből elég keveset fogyasztunk), ugyanakkor Csík térségében a napsütés sem túl sok, hogy kellően segítené ennek a vitaminnak a képződését. A gyerekek napi D-vitamin-szükséglete 400–800 Nemzetközi Egység (NE), a felnőtteké 500 NE. Fokozott szükséglet esetén 2000–3000 NE is lehet a bevitt napi vitaminmennyiség. A D-vitamint nem szükséges más vitaminokkal társítani ahhoz, hogy jobban felszívódjon. Sok jótékony hatása miatt mindenképp ajánlom a használatát.

– A cinkről is sokat olvasni mostanában, érdemes ezt az ásványi anyagot is pótolni?

– Számos enzim működéséhez szükséges a cink. A gyerekek cinkszükséglete magasabb, mint a felnőtteké, mivel a növekedési folyamatokban nagyobb az igény rá. Gyermekeknél 3–10 mg a szükséglet, a felnőttek napi szükséglete 10–15 mg. Megfázás esetén, influenzaszerű megbetegedésekben, az ellenállóképesség növelése érdekében érdemes pótolni.

– Nagyon sok, vitamint tartalmazó termék van forgalomban. Hogyan válasszuk ki a megbízhatót?

– Mindenképp kérjük ki szakember tanácsát, ez lehet gyógyszerész vagy a családorvosunk. Ezt leginkább annak érdekében, hogy mindig a szükségleteinknek megfelelően kapjunk tanácsokat, az életkori és egyéb sajátosságainkat figyelembe véve. Nem mindig jó nekem az, ami bevált a szomszédnak.

– Internetes rendelés esetére mit ajánl?

– Nem vagyok az internetes vásárlás híve a gyógyszerek terén. Nagyon sok gyógyszertár van, néha azt gondolnánk, túl sok is, bizonyára mindenki talál egyet, amelyikben számára megbízható gyógyszerészre akad, akinek bizalmasan elmondja a problémáit. Ha mégis a netről szeretnénk vásárolni, akkor alapos előzetes körültekintés után tegyük ezt.

– Hogyan szedjük a vitaminokat? Igaz például az, hogy este nem ajánlottak? Illetve vannak-e kölcsönhatások más vitaminokkal, gyógyszerekkel, élelmiszerekkel, amire érdemes odafigyelni?

– A vitaminokat reggel ajánlott bevenni, a multivitaminokat a délelőtt folyamán és semmiképp sem éhgyomorra. Sok vitaminkészítmény tartalmaz olyan összetevőket, amelyek élénkítő hatással vannak az idegrendszerre, energiát adnak, ezért ha ezeket késő délután vagy este szedjük be, álmatlanságot okozhatnak. A kölcsönhatásra is érdemes odafigyelni, sok ásványi anyag, például a vaskészítmények gátolják más gyógyszerek vagy táplálék felszívódását, és több fájdalomcsillapító összeférhetetlen például asztmás gyógyszerekkel. Ezért kell elmondjuk vásárláskor a gyógyszerésznek vagy vásárlás előtt a családorvosnak, hogy milyen más gyógyszert, készítményeket használunk még, például krónikus betegségeinkre. 

 

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb