Hogyan tovább, romániai sport?: További tiltás

28

Meghosszabbítják a szükségállapotot, amely azt jelenti, hogy Romániában június előtt semmilyen bajnokság nem fog folytatódni, legalábbis azok közül, amelyeket nem fagyasztottak már be.

Üresen maradnak a stadionok Romániában

Remény volt arra, hogy legkésőbb május közepén újraindulhat a sportélet Romániában, ám a szükségszerű újabb szigorítások mellett ez most lehetetlen lett. A koronavírus terjedése miatt, amely egyre nagyobb méreteket ölt, a román államfő, Klaus Johannis, bejelentette, hogy további egy hónappal meghosszabbítja a szükségállapotot.
Az elnök azt követően tette a bejelentést, hogy Ludovic Orban miniszterelnökkel és a járvány leküzdésében kulcsfontosságú tárcák vezetőivel tanácskozott. Úgy vélte: Romániában az eddigi határozott intézkedések eredménye, hogy nem növekedett olyan mértékben a fertőzések száma, mint Olaszországban vagy Spanyolországban. Hozzátette: ennek ellenére nem érkezett el a lazítás ideje, és további erőfeszítéseket kell tenni annak érdekében, hogy az ország elkerülje a nyugat-európai országok forgatókönyvét. Kijelentette: ezen a héten megszövegezik, és a jövő héten kihirdeti azt az elnöki rendeletet, mely további egy hónappal meghosszabbítja a rendkívüli állapotot. A rendkívüli állapot idején katonai rendeletekkel korlátozták a lakosság gyülekezési és mozgásszabadságát, és befagyasztották az energiaárakat.
Ez egyben azt is jelenti, hogy minden sporttevékenység, még az edzések lehetősége is, felfüggesztve marad. Példának okáért a félbeszakított – a kosárlabda, a kézilabda, a vízilabda, vagy épp a labdarúgó – bajnokságok leghamarabb júniusban folytatódhatnak. Az edzéseket legkorábban a szükségállapot lejárta után lehet újraindítani, azaz május 16-án.
Hogy a különböző szakszövetségek miként döntenek, arra a napokban választ kapunk. Eddig a jégkorong- és a röplabda-bajnokságban zárták le az évet befejezetlenül. Máshol kivárnak vagy épp kivártak.

Kitolódik az átigazolási időszak
Egybehangzó sajtóértesülések szerint a nagyobb labdarúgó-szervezetek több változtatásról is megállapodtak az idény befejezését illetően.
Mint a BBC írja, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) által kezdeményezett tárgyalásokon részt vettek (és vesznek) a különböző országok szövetségei, klubok, sőt, még futballisták is. A portál szerint a résztvevők abban egyetértenek, hogy aligha tudják már befejezni a legtöbb bajnokságot június 30-ig.
A megbeszélések során a felek állítólag több pontban is megállapodásra jutottak. Az egyik, amiben konszenzus született, hogy a nyári átigazolási piacot eltolják, emellett a klubok azoknak a játékosoknak is meghosszabbíthatják majd rövid távon a szerződését, akiknek eredeti kontraktusa június 30-án lejárna. A The Athletic hozzáteszi: a FIFA várhatóan napokon belül nyilvánosságra hoz egy több módosításból álló listát, ám a pontos részletekről ebben a pillanatban is folynak az egyeztetések.

HN-összeállítás

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek