Hogyan bomlasztjuk belülről az országot?

40

Felmérést készítettek a román lakosság körében azzal kapcsolatban, hogy mennyire érzik magukénak az idei centenáriumi ünnepi légkört. Érdekes adatok láttak napvilágot, mint kiderült, a megkérdezettek fele soha nem vett részt a nemzeti ünneppel kapcsolatos rendezvényeken, 28 százalékuk egyszer vagy kétszer, 16 százalékuk majdnem minden évben és 6 százalékuk évente jelen volt a nemzeti ünnepen. Ebből a felsorolásból természetesen az első adat a meglepőbb, hiszen a nagy ünnepi készülődésben az ember azt gondolná, hogy tényleg mindenki be van zsongva ettől az egésztől.

A téma kapcsán nyilatkozó szociológusok a mindenkori kormányt okolják az érdektelenségért, véleményük szerint a folyamatosan változó és nem következetesen kialakított kulturális stratégia az egyik magyarázat erre. Sehol nem merül fel még a halvány jele sem annak, hogy esetleg a néppel, az istenadta néppel lenne valakinek valami baja. Ha ők nem ünnepelnek, akkor a kulturális minisztérium a hibás.

Az eredmények tudatában joggal tehetnénk fel a kérdést, hogy akkor miért kérik számon a romániai magyarságtól, hogy nem ünnepel december 1-jén, és vádolják azzal, hogy nem tiszteli az országot, „amely a kenyeret adja neki”. De ne legyünk elfogultak, hiszen aggódnak is értünk, nemcsak hibáztatnak: a román sajtóban olyan véleményanyag is napvilágot látott, amelyben azért aggódnak, hogy az RMDSZ Ezer év Erdélyben, száz év Romániában című programjának lebonyolítására egymillió euró támogatást nyújt a magyar állam. A szerző azon siránkozik, hogy Budapest komoly összegeket áldoz arra, hogy a romániai magyarok még jobban elszigetelődjenek a többségi nemzettől, és belülről bomlasszák ezt a csodás országot.

Természetesen minden nézőpont kérdése, mi egyelőre úgy értelmezzük, hogy meg szeretnénk mutatni a többségnek, hogy a csodás ország nagyszerűségéhez mi is hozzájárultunk az általunk teremtett örökséggel, sőt gazdagítottuk azt. Bevallom, naivan azt hittem, hogy majd december 1-jén elismerő üzeneteket is küldhetnek felénk. Na de kik tennének ilyent? Talán a románságnak az a fele, akiknek nem jelent semmit a centenárium?

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.