Hó és eső nehezítette a közlekedést

77

A megye több országútján is havazás, latyak nehezítette a közlekedést tegnap reggel és délelőtt, a megyei besorolású utakon pedig elsősorban a hirtelen lezúdult nagy mennyiségű esővíz okozott kellemetlenséget a sofőröknek. Ugyanakkor – az áprilisi szeszélyes időjárás ellenére – az idei enyhe tél során jóval kevesebbet kellett az utak karbantartására költeni, erősítették meg a felelősök.

Hó borította be a 12A országút Csíkszereda és Gyimesfelsőlok közötti szakaszát
Hó borította be a 12A országút Csíkszereda és Gyimesfelsőlok közötti szakaszát

Az előre jelzettnél jóval jelentősebb mennyiségű csapadék hullott a tegnap Hargita megyében, főként a hajnali órákban: a nagy hozamú esőzés hajnali 4 órakor kezdődött és három óra alatt 29,6 mm csapadék esett – tájékoztatta lapunkat az önkéntes alapon működő szentegyházi meteorológiai állomás. A magasabban fekvő helyeken a csapadék hó és havas eső formájában érkezett, így a 12A jelzésű országúton Csíkszépvíz és Gyimesfelsőlok között, a 13A jelzésű országúton Csíkszereda és Székelyudvarhely között, valamint a 13C jelzésű országúton Gyergyószentmiklós és Gyilkostó között jó 2 centiméteres latyak borította az úttestet, és mondhatni téli viszonyok között zajlott a közlekedés. Szépvíznél egy kamion ki is csúszott, ezért ott körülbelül két órán keresztül az egyik sáv lezárása mellett, felváltva, lassan haladt a forgalom. De súlyos baleset nem történt a havazás miatt – tájékoztatott Gheorghe Filip, a megyei rendőrség szóvivője. A havas utakat az Országutak Felügyelete egy saját jármű bevetésével és három tonna sóval igyekezett biztonságosabbá tenni.
A megyei utakon inkább a nagy mennyiségű eső okozott problémát, több helyen a víz átfolyt az úttesten, és csak a délelőtti, kora délutáni órákban szivárgott el – tájékoztatott Incze Csongor, Hargita Megye Tanácsának – az utak karbantartásáért is felelős – alelnöke. Hozzátette, a megyei utak közül egyedül a Hargitafürdőre vezető szakaszon kellett beavatkozni, itt az Eco-Csík hóekéje biztosította, hogy közlekedni lehessen.
A szokásosnál enyhébb télnek köszönhetően Csíkszeredában 10 százalékkal kevesebbet költöttek idén a felelősök a hó eltakarítására és az utak csúszásmentesítésére. Pál Tamás, a csíkszeredai és hargitafürdői utak téli karbantartásával megbízott Eco-Csík Kft. igazgatója kérdésünkre elmondta, az elmúlt három évben jóval kevesebb beavatkozásra volt szükség, mint az azt megelőző teleken. Ebben a szezonban körülbelül 10 százalékkal kevesebb munkájuk volt, összesen 930 tonna sót, 5900 liter kalcium-kloridot és 530 tonna 3-5 mm-es kavicsot szórtak az utakra – mondta az igazgató. Hasonló, körülbelül 15 százalékos megtakarításról számolt be Cătălin Romanescu, az országos útügy Hargita megyei kirendeltségének vezetője is. Hargita Megye Tanácsának alelnöke egyelőre nem tudott adatokkal szolgálni erre vonatkozóan, mint mondta, jelenleg a nyári karbantartást készítik elő, még nem összesítették a téli adatokat.

Háromszéki Eszter

[box type=”shadow” ] Baleset a Márton Áron utcában

Két személygépkocsi ütközött tegnap délben Csíkszeredában a Márton Áron és a Csütörtök utca kereszteződésénél, az ütközés erejétől kisodródó járművek több parkoló autóban is kárt tettek. Kérdésünkre Gheorghe Filip, a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, a rendőrséget 11 óra 59 perckor értesítették a 112-es sürgősségi segélyhívón. A helyszíni vizsgálatok során megállapították, hogy a madéfalvi, 31 éves R. E. a Márton Áron utcából balra szeretett volna kanyarodni, a Csütörtök utcába, de nem adott elsőbbséget a szemből közlekedő, a szenttamási 23 éves A. A. vezette járműnek. A balesetben a vétkes sofőr sérült meg komolyabban, eltörött a lába, de kisebb sérülésekkel kórházba szállították a másik autó két utasát is. Az ellenőrzés során kiderült, hogy egyik sofőr sem fogyasztott alkoholt, így gondatlanságból elkövetett testi sértés gyanújával indítanak eljárást. Fotó: Pál Bíborka

baleset4_20160420_123326_PB[/box]

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.