2021, január 20, szerda.
custom_html_banner1

Hivatásos együttesek seregszemléje

Udvarhelyen tartják idén az Erdélyi Magyar Hivatásos Táncegyüttesek Találkozóját. Egy vándorrendezvényről van szó, a részt vevő városokra ötévente kerül sor. A házigazda Udvarhely Néptáncműhely egy gyermekelőadást, a Benedek Elek meséje alapján készült Aranyszőrű bárányt mutatja be a seregszemlén.

Mese táncban
Mese táncban

Tizenegyedik alkalommal rendezik meg a találkozót, a város második ízben látja el a házigazda szerepét. Október 15–17. között színes program várja a néptánc kedvelőit. Mind az öt hivatásos magyar néptáncegyüttes elhozza egy-egy újabb produkcióját. A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes a Magyaroké című előadással áll a Művelődési Ház színpadára a nyitónapon. Másnap a házigazda Udvarhely Néptáncműhely az Aranyszőrű bárányt mutatja be, ez az előadás elsősorban a gyerekeknek szól, ezért délelőtti időpontban játsszák. Délután a Maros Művészegyüttes Szép piros hajnalban című darabját lehet megtekinteni, majd a találkozó utolsó napján délelőtt a Háromszék Táncegyüttes adja elő Az Én mesém című táncjátékát, délután a Betyárvilág lesz látható a Nagyvárad Táncegyüttes előadásában.
A hivatásos táncosok számára szakmai tapasztalatcsere is ez a találkozó, hiszen megismerhetik egymás aktuális munkáját, ugyanakkor szakmai előadások is színesítik a programot. Novák Ferenc elsimert koreográfus, etnográfus A magyar néptáncmozgalom és a színpadi néptáncművészet története az I. világháborútól a 80-as évekig címmel tart előadást október 16-án, másnap Az erdélyi hivatásos táncéletben megvalósuló kritikáról értekezik Orza Călin koreográfus.
A háromnapos találkozót a polgármesteri hivatal támogatja, továbbá a Bethlen Gábor Alapnál és a Communitas Alapítványnál nyert pénzt erre a célra a szervező, az Udvarhely Néptáncműhely.

Asztalos Ágnes

Előző cikkÉrmek Mostarból
Következő cikkGyőzelmi kényszer

Kapcsolódó cikkek:

14,322RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb