Hivatalosan is kezdődik a Filmszereda

Székelyföldi Mozgókép Fesztivál

66

A filmeké a fő- és mellékszerep a Csíki Moziban és az előtte berendezett fesztiváltéren. A kétnapos filmes ráhangolódás izgalmas közönségtalálkozókat is hozott, a ma esti megnyitón pedig ismét ismert filmslágerek töltik be a teret a Csíki Kamarazenekar hangversenyén.

Izgalmas és gazdag felhozatal a rendezvényen. A ráhangolódás lejárt, jön a java Fotó: László F. Csaba

Nem csupán reklámszöveg, hogy „minőséget ígér” idén a Filmszereda: a csíkszeredai önkormányzat által szervezett művészeti eseménysorozat idén már a keddi „nem hivatalos” nyitónap estéjén felső fokon nyújtotta az élményt és tartalmat a bemutatott filmek és a vetítéseket követő beszélgetések révén.
A fesztivál szeptember 11-én Buvári Tamás Szeretföld című székelyföldi vonatkozású filmjével indult, és a vetítésen itt volt maga a rendező is, aki a Hargita Megyei Kulturális Központ menedzsere, Ferencz Angéla kérdéseire válaszolva elmondta: a háborúellenes manifesztumként is felfogható filmalkotás olyan kis költségvetésű munka gyümölcse, amelynek utómunkálatai baráti összefogással és társadalmi munkával a legjobb műhelyekben készültek. Egyébként az elsőfilmes rendező felfedte a kisfia főszereplésével forgatott film kulisszáit, előnyeit és nehézségeit, illetve azt is elárulta a közönségnek: manapság egy film 200-300 millió forintos (2,8–4,2 millió lejes) büdzsé alatt nehezen készülhet el.
Szintén izgalmas információkat hozott a Ráduly Róbert Kálmán által faggatott Kristóf György filmrendező, akinek tavalyi filmjét, az Out-ot láthatta a közönség ugyancsak kedd este. Csíkszereda polgármestere körtönfalazás nélkül rákérdezett a vendégmunkások sorsát tematizáló film érzékeny pontjaira, a szlovák–cseh–magyar koprodukciót vezető – szintén elsőfilmes – rendező pedig felfedte: a most előkészítés alatt levő filmje forgatási helyszínei éppen a székelyföldi sóbányák lesznek. Egyébként pedig ez a főleg erős képi nyelvezettel dolgozó film európai forgatókönyv-fejlesztési támogatást is élvezett, így látványtervezővel dolgozva készíthették elő a 2017-es Cannes-i filmfesztiválra összeállt filmet.
A csíkszeredai fesztiváltérben ma 17 órától a hivatos megnyitó ünnepi hangjait nyújtja a Csíki Kamarazenekar. Számos világsikerű mozifilm zenéje hangzik fel, de magyar mesék főcímdalai is hallhatók lesznek.
A Filmszereda Székelyföldi Mozgókép Fesztivál filmjeire a helyszínen, illetve online a bilete.ro oldalon lehet jegyet vásárolni. A programot naponta közöljük a 15. oldalunkon.

Gergely Edit

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek