Hivatalosan is egy asztalhoz ültek a tanácsosok

32

Közös tanácsülésen vitatta meg pénteken Hargita és Kovászna Megye Tanácsának döntéshozó testülete a két megye közös, székelyföldi érdekeltségű turisztikai, gazdasági és kulturális programjait. A Szent Anna-tói kilátónál tartott közös tanácskozáson a Bálványos–Csomádot érintő fejlesztési elképzelésekről is szó esett.

A megyerendszer fennállása óta első alkalommal üléseztek együtt hivatalos formában, Székelyföldet érintő ügyekben Hargita és Kovásza megye döntéshozó testületei. Kovászna és Hargita megye pénteki, együttes ülésére a két megye határán, a Szent Anna-tói kilátónál került sor.

Túl a szimbólumokon
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke különleges és rendkívüli pillanatnak nevezte a pénteki együttes tanácsülést, hisz emódon két székelyföldi megye döntéshozó testületei együttes gyűlés keretében tudták megvitatni közös dolgaikat. Borboly emlékeztetett: Hargita megyének volt már hasonló együttes ülése Neamţ megyével, hisz a törvények ezt lehetővé teszik. Az összefogást szimbolizálta a közös tanácsülés Tamás Sándor, Kovásza Megye Tanácsának elnöke szerint is.
– Közös együttműködés van, de együttes ülés, közös napirendi pontokkal első alkalom az újkori történelemben. A tartalmi rész mellett ez egy szimbolikus üzenet az összefogás tekintetében – fogalmazott Tamás Sándor.
A háromszéki tanácselnök a két megye összehangolt munkájának eredményei közül elsősorban a megyei úthálózat közös fejlesztését, a székely fürdőépítő program turisztikai eredményeit, a lovas rendezvények sokaságát emelte ki, míg Borboly Csaba az állattenyésztési és mezőgazdasági témaköröket hangsúlyozta, de kitért a két megye közt létrejött Csomád–Bálványos Közösségfejlesztési Egyesület fő fejlesztési célkitűzéseire is.
– Önként vállalt feladat a gazdák segítsége – hiszen nincs az rendben, hogy Székelyföldön 50 bani a tej felvásárlási ára, szemben az EU-s 1,5 lejes átlaggal, vagy éppen a dél-tiroli 2,5 lejes árral. Szövetkezeti alapon létrehozott tejfelvásárló, feldolgozó és értékesítési szövetkezet a hathatós válasz a tejbehozatal liberalizációjára – emlékeztetett Tamás Sándor.

Közös programok
A tanácselnökök a megvalósításra váró közös projektek közül a megyehatárokon átívelő útépítési projektet emelték ki, amely Baróttól Székelykeresztúrig biztosít majd 55,7 km-en zökkenőmentes közlekedést. A tervezett beruházás értéke Kovászna megye részéről 4 millió, Hargita megye részéről 8,5 millió euróra tehető. A megyeközi pályázatok mindig nagyobb pontszámot érnek el, így a kivitelezés is könnyebb – vonták le a következtetést a megyevezetők. Kulturális téren többek közt az Orbán Balázs-díj, illetve az Ezer Székely Leány Napja került napirendre, míg a sportrendezvények közül a Székelyföldi Kerékpáros Körversenyt tartották kiemelt jelentőségűnek.
Borboly Csaba rámutatott: oda mennek a turisták, ahol béke van és nyugodt körülmények, nincs cirkusz. Leszögezte: a közös jövőtervezés gyerekeink itthon maradását szolgálja.
– A turizmus, a gazdaság és szociális téren is számos közös programunk volt és van, hisz a közösségépítés is legalább annyira fontos, mint a beruházások. A tapasztalat azt mutatja, megéri Székelyföld brand alatt részt venni a hazai és nemzetközi turisztikai vásárokon – bizonygatta Borboly Csaba.

HN-információ

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.