Hiteles darabok készültek

184

Énekléssel és sajtkóstolóval egybekötött ünnepséget tartott szombat este a Repülj Madár Egyesület a csíkmenasági Néprajzi Múzeumban: bemutatták a tagságnak az újonnan felvirágozott festett bútorokat és a közelmúltban elkészült száras, fűzős cipőket.

Festett bútorok ékesítik a múzeum termeit. Régi formák, korszerű igény Fotó: Daczó Katalin
Festett bútorok ékesítik a múzeum termeit. Régi formák, korszerű igény Fotó: Daczó Katalin

Két pályázat eredményét ünnepelték szombaton a csíkmenaságiak. A Bethlen Gábor Alap jóvoltából festett bútorokkal gazdagodott a gyűjtemény, Hargita Megye Tanácsának támogatása révén pedig az egyesület tagjai vehették át száras, fűzős cipőiket.
– Egy korábbi Bethlen Gábor Alap által támogatott pályázatból elkészültek a bútorok, egy másik pályázatból lealapoztuk őket és most, a harmadik pályázatból felvirágoztuk – vázolta a folyamatot Károly Veronka, a Repülj Madár Egyesület vezetője. – Nagyon szép darabok készültek: négy rengőpad, négy hátas szék, négy nagy tálas, két kisebb tálas, egy kamarás asztal, két függönytartó. A házi áldás, az óra és a tükör már korábban elkészült, de még egy fali tékát és egy kendőszeget is készíttetünk majd. Szeretnénk bemutatni a mai embereknek, hogy a régi festett bútorokat hogyan lehet használni, a mai igényeknek megfelelően.
Károly Veronka elmondta, hogy a bútorokat vízálló lakkal kezelték, konyhában és szobában is használni lehetne őket és széles színskálában tárják a látogatók és a falubeliek elé: kékesebb, zöldes, barnás bútorokat is készítettek, így az érdeklődők láthatják, hogy milyen változatos lehet a hiteles festett bútor.
– Mindegyik darabra csík­me­nasági mintát festettünk – hangsúlyozta Károly Veronka. – Régi tárgyakról és a szakirodalomból inspirálódtunk. Méretben és formában is nagyrészt a székely házakban használt hasonló bútorokra emlékeztetnek. A sepsiszentgyörgyi múzeumban van egy potyondi ház, bútorokkal együtt, ezért lementünk Sepsiszentgyörgyre az asztalossal, aki a bútorokat készítette és levette a méreteket, így a kamarás asztal, a rengő padok, a kontyos székek teljesen eredeti potyondi mintára és méretre készültek. A tálasok picit magasabbak, mint amekkorák a székely házban voltak, mert itt magasabb az épület és ahhoz arányítottuk.
Szintén szombat este zajlott azoknak a fűzős, száras cipőknek az átadása is, amelyeknek készítését Hargita Megye Tanácsa támogatta. A 12 pár cipő a Repülj Madár Egyesület női tagjainak készült.
– Nyáron a székely ruhához a csizma meleg és egyébként is használtak hasonló lábbeliket ősszel-tavasszal a menasági asszonyok, sőt van néprajzi gyűjteményünkben is – közölte az egyesületi vezető. – A cipők formája szintén kutatás eredménye, eredeti mintára egy székelyudvarhelyi mester készítette. Nagyon csinos darab.
A cipők készíttetését 4200 lejjel támogatta a megyei tanács, a Bethlen Gábor Alap pedig az évek során több mint 2 millió forinttal segítette a Repülj Madár Egyesület hagyományőrző tevékenységét. Az ünnepség énekléssel és a csíkmenasági Dániel Tibor sajtkészítő sajtjainak kóstolójával zárult.

Daczó Katalin

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek