Hitel és kamat

Változó körülmények

30

Az Első Lakás Program tekintetében kilátásba helyezett módosító jellegű intézkedések némi zavart keltettek, s ezt egyaránt megérezték az ingatlanfejlesztők, az építtetők, az építők és a hitelezők is. Amolyan pangás következett be, illetve bizonytalankodás. Amúgy a szóban forgó program átkeresztelésére és módosítására vonatkozó sürgősségi kormányrendelet tervezete a pénzügyminisztérium honlapján megjelent, lejárt a közvitának a határideje is, de elfogadása elnapolódott.

Új neve lesz, lenne a programnak: Egy család – egy ház. Nem bocsátkoznánk részletekbe, egyelőre csupán arra szorítkoznánk, hogy a program jótéteményeiben részesülők száma több mint bizonyos csökkenni fog. Amennyire ismerjük a hazai gyakorlatot, azt sem tartjuk kizártnak, hogy a jogszabálytervezet szövege még az utolsó percben is módosulhat, főleg abban az esetben, ha netalántán az arra majd rábólintó, nem a jelenlegi, azaz nem a Dăncilă-kormány lesz. Továbbá ilyen körülmények között nehéz lenne megjósolni, hogy mi lesz a sorsa a szóban forgó kormányrendeletnek és azt mikor is fogadják el. Addig is: akinek arra lehetősége van és új lakást akar építeni vagy vásárolni, abba „belevághatja a fejszéjét”. Akár kölcsönt is lehet igényelni, és a hitelfolyósítási kritériumok teljesítése esetében folyósítani is fogják az igényelt összeget…

Kinek mennyit?
Köztudott, hogy január 1-től a jegybank új szabályzója révén korlátozták az eladósodási fokot 40% vagy 45%-ra, amennyiben az első ingatlan megvásárlásáról van szó. Szemrevételezve, hogy milyen hitelekben részesülhet egy magánszemély ügyfél, az derül ki, hogy a múlt esztendőhöz viszonyítva lényeges változás következett be. Így például amennyiben 360 hónapra (30 évre) kíván felvenni egy hitelt egy olyan kétgyermekes család, amelynek havi kumulált jövedelme 2018 augusztusában 5000 lej volt, maximum 300 000 lej értékű hitelben részesülhetett volna, havi 1836 lejes részlettel. Ez esztendő augusztusában az igénybe vehető hitel az első ingatlan esetében (és a maximálisan megengedett 45%-os eladósodási fokkal) 370 000 lej volt, s annak havi részlete 2208 lett volna. Vagy második ingatlan vásárlása esetében (a megengedett maximális 40%-os eladósodási fokkal) 340 000 lej, havi 1975 lejes részlettel. (Virtuális számításokról van szó, s azok a Kiwi Finance hitelközvetítő cég szakértőitől származnak.)
Emlékeztetnénk arra is, hogy a múlt esztendő végétől kikerült a jogszabályozásból az az előírás, amely tiltotta több tulajdonjog megszerzését 5%-os áfakulcs alkalmazása közepette. Ennek a tiltásnak a megszüntetése 2019. január 1-től felélénkítette a garzon és a 120 négyzetméternél kisebb felületű lakások tranzakcióját, azokét, amelyek összértéke (lakás+terület) nem haladja meg a 450 000 lejt. Idetartozik egy másik pozitív előjelű intézkedés, az ingatlanok tekintetében: kikerült az Adótörvénykönyvből azon terület nagyságának a korlátozása, amelyre felépült az a lakás. (2018. december 31-ig a terület maximuma 250 négyzetméter volt.) Következésképpen jelenleg az a terület, amelyen találtatik, az a lakóépület bármilyen nagyságrendű lehet.

Ingatlanpiac

Félhivatalos adatok szerint az első félév folyamán az ingatlanfejlesztők (köztük a dél-afrikai érdekeltségű NEPI Rockcastle, a magyar érdekeltségű Cordia és a hazai érdekeltségű One United) több tíz millió eurót fizettek olyan területek megvásárlásáért, amelyeken lakóparkokat és üzletházakat kívánnak felépíteni. A vevők döntő hányada jogi személyiségű entitás voltak, az eladóknak viszont nagy része magánszemély. A hozzávetőleges számítások szerint az ilyen jellegű 9 legnagyobb tranzakció kumulált értéke meghaladta a 95 millió lejt. A legnagyobb üzlet Craiován köttetett meg, ahol a NEPI Rockcastle ingatlanfejlesztő a közismert, de sokat vitatott Adrian Mititelutól (aki egyébként egykor az Universitate Craiova labdarúgócsapat tulajdonosa is volt) egy 170 ezer négyzetméteres területet vásárolt kereskedelmi központ létesítése céljából. A tranzakció becsült, illetve állítólagos értéke 21 millió euró volt. A tranzakció értéke tekintetében a második helyre az a bukaresti 29 ezer négyzetméteres terület került, amelyet lakónegyed építése végett az angol érdekeltségű London Partners ingatlanfejlesztő vásárolt meg, az Egyesült Királyságba „menekült” kétes üzletembertől, Gabriel Popoviciutól, a tranzakció értéke egyes szakértői feltételezések szerint 15–20 millió euró körül lehetett.

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek