Hirtelen megnőtt a Hargita megyei fertőzések száma

Országos szinten semmi szokatlan

7 588

Ugrásszerűen megnőtt az elmúlt hét végén Hargita megyében igazolt koronavírusos megbetegedések száma, az addigi 25-ről tegnap délig 63-ra. A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház szombaton arról tájékoztatott, hogy 27 igazoltan koronavírusos beteget és további hét koronavírusfertőzés-gyanús beteget ápolnak, akiknek állapota szombat reggel nem volt súlyos. Ehhez képest országszerte a hét végén 624 új megbetegedést regisztráltak.

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház vezetősége közleményben arra kért mindenkit, hogy továbbra is tartsa be a megelőzési szabályokat.
– Egyik napról a másikra napi több mint tíz esettel szembesülünk, a kórház erre a célra elkülönített osztálya gyors ütemben telik meg betegekkel. A korábbi védőintézkedések egyik célja az volt, hogy egyszerre ne zúduljon sok beteg az ellátórendszerre, ez a helyzet azonban most ezzel fenyeget – összegezte dr. Konrád Judit, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere.
A kórház vezetősége felkéri a térség lakosságát, kövessék továbbra is szigorúan a koronavírus-fertőzés megelőzése érdekében a törvényes előírásokat – állt még a közleményben.

Elöljárók is hírt adtak a fejleményről
A fertőzések számának növekedéséről a megyei és csíkszeredai elöljárók is beszámoltak. Péntek reggeli videoüzenetében Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta, hogy Csíkban is „berobbant a vírus”, huszonnégy óra alatt megháromszorozódott fertőzöttek száma. Az elöljáró szerint az egyik csíki községben lakó vándorkereskedők között ütötte fel fejét a kór, terjedését pedig azzal lehetne meggátolni, ha a lakosság nem áll velük szóba, nem ad el nekik és nem vásárol tőlük. A fertőzés létéről beszélt péntek reggeli rádióinterjújában Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere is, aki elmondta, hogy szerdán jegyezték Csíkmindszenten az első pozitív esetet, „és tegnap lett még nyolc mellé”, mondta az elöljáró, „tehát két nap alatt lett kilenc új esetünk”.

Hivatalos adatok
„A szombati 54-hez képest, ma már 63 fertőzöttet tartanak nyilván” – közölte tegnap lapunkkal a Hargita Megyei Prefektusi Hivatal. A stratégiai kommunikációs törzs közzétett adatai szerint országszerte 167 új megbetegedést igazoltak tegnap. Hargita megyében az elmúlt 24 órában 19-cel csökkent az intézményes karanténban lévő személyek száma (jelenleg 248 személy van intézményes elkülönítésben), 396 személy házi elkülönítésben tartózkodik, 49-cel több, mint az előző nap. Eddig 63 fertőzést jegyeztek, 17 személy meggyógyult, egy meghalt, a csíkszeredai és székelyudvarhelyi kórházakban összesen 43 személyt ápolnak. Országszerte ugyanakkor a járvány kezdete óta összesen 16 871 koronavírusos megbetegedést igazoltak, közülük eddig 9890-an meggyógyultak és elhagyhatták a kórházat. Tegnap a kórházak intenzív osztályán 205 beteget ápoltak. Ugyancsak országos szinten intézményes karanténban van 13 055 személy, házi elkülönítésben pedig 15 854. Az elvégzett tesztek száma 310 407.

Külföldi helyzetjelentés
Az országos statisztika szerint eddig 2918 külföldön élő román állampolgár fertőződött meg az új típusú koronavírussal: 1698 Olaszországban, 561 Spanyolországban, 29 Franciaországban, 484 Németországban, 86 az Egyesült Királyságban, 28 Hollandiában, 2 Namíbiában, 3 az Egyesült Államokban, 4 Ausztriában, 3 Belgiumban, 6 Japánban, 2 Indonéziában, 2 Svájcban, 2 Törökországban és egy-egy Argentínában, Tunéziában, Írországban, Luxemburgban, az Egyesült Arab Emírségekben, Máltán, Brazíliában és Svédországban. Külföldön 103 román állampolgár hunyt el a járvány kirobbanása óta: 31 Olaszországban, 19 Franciaországban, 34 az Egyesült Királyságban, 8 Spanyolországban, 5 Németországban, 2 Belgiumban, egy-egy Svédországban, Svájcban, az Egyesült Államokban és Brazíliában. Külföldön a gyógyultak száma 22: 9 Németországban, 9 Franciaországban, 2 Indonéziában és egy-egy Luxemburgban meg Tunéziában.

HN-információ

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.