Hírnevet szerezni…

56

A hazai termékek exportjának fokozása, illetve a külkereskedelmi mérleg egyensúlyának a megteremtése túl a versenyképességen elképzelhetetlen a megfelelő „hírverés” nélkül. Ezalatt értjük többek között a külföldi vásárokon és kiállításokon való részvételt, nemzetközi rendezvényeken való szerepvállalást stb. Ugyanakkor az ilyen jellegű ténykedés anyagi ráfordítást, befektetést is követelt, követel.

A mindenkori kormányok évek óta próbálkoznak az említett ténykedést támogatni, serkenteni, hol több, hol kevesebb eredménnyel, és sajnos nemegyszer arra is volt példa, hogy különböző rangos nemzetközi gazdasági-kereskedelmi rendezvényeken szegényesnek bizonyult a román részvétel. Főleg a kis- és középvállalkozások esetében okozott gondot a külföldi vásárokon és kiállításokon való részvétel, hisz köztudott, hogy azok anyagi lehetőségei is szűkösebbek. A minap fogadott el a Grindeanu-kormány egy olyan jogszabályt, amely révén mindenekelőtt a kis- és középvállalkozások termékeinek és szolgáltatásainak a népszerűsítését és térhódítását kívánja felerősíteni, ösztönözni a különböző kommunikációs csatornák hathatós kihasználását. Legalábbis ez derül ki a jogszabályt megindokoló szövegrészből.

Négyéves program
A fentebb említett jogszabály a Hivatalos Közlöny január 26-i számában jelent meg, a 2017/8-as sürgősségi kormányrendeletről van szó. Annak értelmében az üzleti környezetért, a kereskedelemért és a vállalkozásért felelős minisztérium keretében a 2017–2020-as időszakban kibontakoztatják azt az állami költségvetésből finanszírozott programot, amely a román gazdasági operatőrök nemzetközi támogatására vonatkozik. Erre a programra a 2017-es esztendőben 40 millió lejt fordítanak, és egy pályázóra legfeljebb 50 000 lejes támogatás nyújtható, de a támogatás értéke nem haladhatja meg a pályázatban szereplő és finanszírozható összköltségek 90 százalékát. A kormány illetékesei szerint a szóban forgó időszakban éves viszonylatban maximum 500 pályázó részesülhet támogatásban. A kormányrendelet szövegéből az is kiolvasható, hogy erre a legfeljebb 50 000 lej értékű támogatásra akár évente is lehet pályázni. Milyen célt szolgál a program, illetve milyen típusú tevékenységek támogathatóak annak keretében. Leegyszerűsítve a dolgokat, a kormány szándékai szerint a hazai termékek és szolgáltatások hírnevének öregbítéséről lenne szó a külföldi piacokon. Ami pedig a finanszírozható tevékenységeket illeti: részvétel a külföldön megrendezett nemzetközi vásárokon és kiállításokon saját standdal; részvétel külföldi gazdasági missziókban; honlapok szerkesztése, amelyek révén bemutatják a kérelmező tevékenységét és termékeit román nyelven és legalább egy világnyelven; részvétel külföldön és/vagy itthon szervezett felkészítő kurzusokon; piaci dokumentálódás és másabb nemzetközi promoválási tevékenységek.

Feltételrendszer
A program keretében való pályázási lehetőség adott feltételek közepette lehetséges. Ezek között szerepel az, hogy az adott cég be kell legyen jegyeztetve Romániában az 1990/31-es, illetve a 2005/1-es törvény alapján; besorolható legyen a 2004/346-os törvény feltételei közepette a kis- és közepes vállalkozások kategóriájába; a pályázónak nincsenek adósságai az állami, valamint a helyi költségvetésekkel szemben (ez vonatkozik azokra a cégekre is, amelyek adósságai törlesztését átütemezték); nincs velük szemben állami vagy minimisz-támogatások visszatérítésére vonatkozó eljárás; nem állnak kényszervégrehajtási eljárás, jogi átszervezési, feloszlatási, felszámolási vagy csődeljárás alatt, ugyanakkor nincs ideiglenesen felfüggesztve tevékenységük; a termékeiket Romániában állítják elő; a támogatást nem használják fel áruszállító járművek vásárlására.
A program tényleges felfuttatására még várni kell, ugyanis a kormányrendelet értelmében március 1-jéig kell kidolgozni, illetve kormányhatározattal jóváhagyni annak alkalmazása módszertani normáit.

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.