Himnuszbakik

101

Nem tudom, más népek hogy vannak ezzel, de minket, magyarokat rendszeresen kísértenek a himnuszbakik. Már a legelső olimpiai bajnokunk díjazásakor sem jött össze a felhőtlen ünneplés: Hajós Alfréd tiszteletére az osztrák himnuszt kezdték bejátszani Athénban, 1896-ban. De emlékezhetünk a nem túl távoli múltból is bakira: Szilágyi Áron kardvívónak meglehetősen alternatív magyar himnuszt játszottak be Londonban. És persze külön himnuszváltozatunk van sporteseményekre, felgyorsított, pörgős, nem „időthúzó”, de azzal sem vergődünk zöldágra. (Megjegyzem: a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Kaisters TV, Ungarn című darabjában szintén hallhatunk egy pörgős, „optimista” változatot a himnuszunkra, de nem csak ezért érdemes megnézni a darabot.)
Bennünket, erdélyi magyarokat hatványozottan érintenek ezek a himnuszbakik: mi nemcsak a magyar himnuszba sülhetünk bele, hanem a székelybe és a románba is. Nemrég olyan eseményen vettem részt, amelyen a kötelezően eljátszott – de jóformán senki által nem énekelt – román himnusz teljes terjedelmében elhangzott. Ráadásul ismétlésekkel. Eszembe jutott az a rövid időszak, amikor Kolozsváron a városi tanács ülése előtt is bejátszották a teljes román himnuszt. Nem tudom, ki tehetett róla, de már tűkön ülve vártam, hogy lássuk, ki lesz az a „hazaáruló”, aki szóvá teszi, hogy ez így se nem okos, se nem hazafias. Néhány tanácsülés lejárt, mire valaki bátorkodott szóvá tenni. Természetesen a politikai ellentábor azonnal a torkának esett, amiért nem tiszteli a himnuszt.
Na, de ugyanezen a fent említett eseményen a székely himnusznak is olyan nagyzenekari átdolgozását indították el, hogy a tömeg egyszerűen nem tudott együtt énekelni a zenekarral.
Nyilván, amikor bármiféle ünnepséget tető alá hoz egy szervezet, rengeteg fontos részletre figyelnie kell, a meghívók kézbesítésétől a protokollig. Közben pedig sok esetben nem terjed ki a figyelem arra, hogy miféle himnuszt indítunk el a Youtube-on. Vannak rendezvények, ahol helye van az átdolgozott székely himnusznak vagy akár a teljes hosszában elénekelt román himnusznak is. A nyilvános rendezvényeink többsége azonban nem ilyen. Talán érdemes lenne külön pontban kiemelni a szervezőnaplóban azt, hogy bejátszás előtt hallgassuk végig a himnuszt!

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek