hétfő, november 30, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Hideg napokon is zavartalan tanítás

Hargita megyében mindössze két település oktatási intézményeiben okozott kisebb fennakadást a hideg a vakáció utáni első napon. A csíkszentgyörgyi óvodában a kazán hibásodott meg, Siménfalván a nyers fa miatt nem bírták kimelegíteni az osztálytermeket.

Iskolába tartó diákok Csíkszeredában. Téli viszonyok Fotó: Kovács Hont Imre

Az iskolaigazgatók folyamatosan kell jelentsék, ha valamilyen probléma adódik a nagy hideg miatt – hangsúlyozta Görbe Péter fő­tan­fel­ügyelő –, de mindössze két apró probléma merült fel az elmúlt napokban: Csíkszentgyörgyön a felső óvoda kazánja meghibásodott. A hibát már vasárnap észrevették, hétfőn rendbe hozták, tegnap próbálták kimelegíteni az épületet, és mától várják a 32 gyereket az óvodába. Siménfalván pedig pénteken vittek fát az iskolába, de a több szállítmányból éppen a nyers fa érkezett meg, ez volt az oka, hogy hétfőn 10 órakor hazaküldték a gyermekeket, mert a nedves fa miatt nem tudták kifűteni a termeket. Hétfő délután száraz fa is érkezett az intézménybe, és tegnapra már megoldódott a fűtésgond.
Görbe Pétertől megtudtuk, hogy több mint hatszáz épületben működnek a Hargita megyei iskolák, de sehol nem volt különösebb gondunk a fűtéssel.
– Az iskolák már a vakáció utolsó napján, vasárnap kezdtek fűteni, sőt a vakációban is volt valamennyi fűtés a legtöbb helyen, hogy ne fagyjanak el a hálózatok, így hétfőre már mindenhol bemelegítették az épületeket. Hallottam megjegyzéseket, hogy más megyékben mínusz 10-15 Celsius-foknál szünetel a tanítás és nálunk miért kell vinni a gyermeket a hidegben? Én úgy gondolom viszont, hogy a szülők nagyobb hányadának az az elvárása, hogy működjön az óvoda és az iskola, mert a gyereket van ahova vinni, amikor a szülők munkában vannak.
A főtanfelügyelő szerint, ha egyes szülők a hideg miatt mégsem vinnék iskolába a gyereket, úgy csak értesíteniük kell az intézményt, s majd bepótolni a kimaradást.
–Az iskolák a helyi önkormányzatokkal együtt kell meghatározzák, hogy esetlegesen szüneteltetik-e az oktatást – jegyezte meg Görbe Péter. – Mi a prefektussal és a sürgősségi esetek bizottságával is konzultáltunk, és az volt a vélemény, hogy Hargita megyében nincs komoly ok arra, hogy felfüggesszük a tanítást. Még egyetlen kisbuszról sem jelentették, hogy nem indult volna…

[box type=”shadow” ]49 éves hidegrekord dőlt meg tegnap

A tél leghidegebb napja köszöntött ránk tegnap, és egyben az 1968-ban, január 10-én mért mínusz 27,2 Celsius-fokos csíkszeredai és a mínusz 23,4 fokos székelyudvarhelyi rekord is megdőlt. A Marosvásárhelyi Regionális Meteorológiai Központ közlése szerint a megyeszékhelyen tegnap hajnalban –28,7, míg az iskolavárosban –25,4 Celsius-fokig süllyedt a hőmérő higanyszála. A meteorológiai központ munkatársától azt is megtudtuk, hogy nemcsak Hargita megye két legnagyobb városában volt rekordhideg. A Bucsin-tetőn található meteorológiai állomáson mért adatok szerint 1987 óta nem volt ilyen hideg január 10-én a hegyekben. Harminc évvel ezelőtt –18,2 Celsius-fokot mutattak a mérőműszerek, míg tegnap –19,7 fokot. A városokban egyébként azért van hidegebb, mint a hegyekben, mert a hűvös légtömegek jellemzően megrekednek a medencékben. Nem dőlt meg azonban a hidegrekord sem Gyergyóalfaluban, sem pedig Maroshévízen. Alfaluban „csupán” –26,4 Celsius-fokot mértek tegnap, az 1968-as rekord azonban –28,9 fok volt, míg Hévízen –22,8 fok volt tegnap hajnalban, de a napi rekord –27,8 Celsius-fok. Ma már enyhébb reggelre ébredünk, és mostantól újabb havazásra is számíthatunk, éjszakánként még mindig mínusz 18–20 Celsius-fok körüli hideg lesz, azonban a sarkköri jellegű hidegfront lassan elhagyja térségünket. A nappali hőmérséklet eleinte –6 és –12 fok között alakul, de hétvégére már 0 Celsius-fok is lehet, helyenként pedig akár a pozitív hőmérsékleti tartományba is felkúszhat a hőmérő higanyszála. Ezek az értékek az évnek ebben az időszakában megszokottak. (Márk Boglárka)[/box]

Daczó Katalin

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb