Hidat avattak

66

Hidat avattak a Gyilkos-tó kis-cohárdi befolyásánál tegnap a Naturland Alapítvány tagjai és a Viridis Kft. munkatársai. Az eseményen jelen volt Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke is. A kilencezer lejt meghaladó beruházást 7700 lejjel Hargita Megye Tanácsa támogatta, a fennmaradó összeg pedig az alapítvány apportja.

04_hidavato_ja

Tizenöt évvel ezelőtt a Naturland Alapítvány a Gyilkos-tó látogatottsá­gá­nak növelése érdekében egy tanösvényt hozott létre, ennek a része volt egy híd a tó kis-cohárdi befolyásánál, ami az elmúlt időszakban nagyon megrongálódott. Ekkor támadt az ötlet, hogy pályázzunk Hargita Megye Tanácsánál, és tegyük rendbe a hidat – mondta Leopold Anna nyugalmazott biológiatanár, a Naturland szóvivője. Mint mondta, a híd rendbetételét nem egyedül képzelték el, hanem az érdekelt intézmények támogatásával, így csatlakozott az elképzelésükhöz a Viridis Kft., az a cég, amely a tavon zajló csónakáztatást is bonyolítja. A természetvédő kifejtette, hogy tizenöt éve – amikor a tanösvényt létrehozták – a kis-cohárdi befolyásnál még ép volt a tó tükre, azóta feltelt hordalékkal és mocsári növényzet nőtte be. Angi Zoltán, a Viridis munkatársa elmondta, hogy a tó tükre több hektárnyi területtel lett kisebb amiatt, hogy a befolyásoknál a gátak felteltek, a hordalék pedig szabadon ömlik a tóba. Többen is megfogalmazták, hogy a tó tükrének megóvása érdekében is tenni kellene valamit, csakhogy a gátak kitakarításához rengeteg pénz szükséges.
Az optimális megoldást keresve csatlakozott az ötlethez Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke, aki elmondta: egy közösségi fejlesztési társulás létrehozásán gondolkodnak Gyilkostó üdülőteleppel kapcsolatosan, amit a megyei és a helyi önkormányzat hozna létre, így lehetőségük adódna európai uniós pénzalapok lehívására is.
– Pénzforrásokat kell biztosítani a fejlesztésekre Gyilkostón, és remélem, hogy sikerül olyan európai uniós pályázatokat megnyerni, amelyek előbbre viszik az üdülőtelep ügyét – közölte az alelnök. Továbbá kifejtette, hogy azt szeretné, ha minél több civilszervezet, de akár vállalkozás vagy intézmény pályázna, és tenne valamit annak érdekében, hogy minél több turistát vonzzanak a Gyilkostóhoz. Nagy Attila, a Viridis vezetője elmondta, örül annak, hogy megyeszinten elkezdődött egy olyan folyamat, amely azt célozza, hogy a „Mentsük meg a Gyilkos-tót!”, „Gyilkos-tó a miénk!” szlogenek, ne csak közhelyek szintjén maradjanak meg, hanem érdemben is történjen valami a cél érdekében.
A tervek kapcsán a jelenlévők elmondták, hogy a közeljövőben újabb hidat építenének a tó kifolyásánál, ezáltal mintegy fél kilométerrel rövidítenék le azt az ösvényt, amelyen körül lehet járni a tavat.

Jánossy Alíz

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.