2020, december 3, csütörtök.
custom_html_banner1

Hirdetés

Hibáztak a hatóságok

Két, azonos körülmények között meggyilkolt caracali (Olt megye) fiatal lány ügye borzolja a kedélyeket az egész országban napok óta. A hatóságok egy 66 éves férfit vettek őrizetbe, akinek udvarán egy hordóban emberi maradványokat találtak. Gheorghe Dincă tegnap beismerte, hogy mindkét lányt ő ölte meg. A múlt héten eltűnt 15 éves Alexandra Măceşanu és a még áprilisban eltűnt 18 éves Mihaela Luiza Melencu is egy-egy Caracal közeli községben élt, és eltűnésük napján Caracalból stoppoltak hazafelé, de nem jutottak haza.

Fotó: Digi 24

Az eset azért rázta meg az egész országot, mert a múlt héten eltűnt 15 éves lány, Alexandra Măceşanu az 112-es számon múlt csütörtökön többször kért segítséget, közölve, hogy egy férfi tartja fogva. A hatóságok megpróbálták bemérni a hívás alapján a lány tartózkodási helyét, három lakást is felkutattak, de sem a lányt, sem gyanús nyomokat nem találtak. Ezt követően egy különleges beavatkozásokkal megbízott alakulat kezdett kutatni a lány után, péntek reggel a férfi házához vezettek a nyomok. Aztán felmerült a gyanú, hogy a rendőrök már pénteken hajnalban 2 óra után tudomást szereztek a helyszínről, ahol a férfi fogva tartotta a lányt, de csak négy órával később hatoltak be a házba. A rendőrök arra hivatkoztak, hogy nem volt házkutatási engedélyük. Ugyanakkor Bogdan Licu legfőbb ügyész pontosított, hogy az Alkotmány értelmében amennyiben valakinek veszélyben forog az élete, a rendőröknek nem kell házkutatási engedélyre várniuk. A hatóságok által közölt adatok szerint a lány által leadott telefonhívás és a rendőröknek a helyszínre való érkezése között 19 óra telt el.
A rendőröket kegyetlen látvány fogadta a férfi birtokán, hiszen fagyasztott emberi húst és elégetett emberi csontokat találtak egy mellékhelyiségben. Megtalálták a 15 éves lány ékszereit és ruháit is. A férfi háza téglakerítéssel védett, udvarán vízzel töltött gödrök vannak. Több kutyát is tartott az udvarán, és a 15 éves eltűnt lány jelezte a segélyhíváskor, hogy egy olyan udvaron van, ahol sok a kutya. Mint kiderült, a rendőrök végül úgy azonosították a férfit, hogy visszanézték az utcai videokamerák által rögzített képeket, amelyeken látszott, hogy a lány melyik autóba ült be. A feltételezések szerint a rendőrök csak azután nézték meg a felvételt, hogy kiszálltak a három helyszínre, de a pontatlan helymeghatározás miatt egyik helyen sem találták meg a lányt.

Johannis a felelősök megbüntetését kéri
Az elnöki hivatal közleménye szerint Klaus Johannis felháborodását fejezte ki amiatt, hogy a hatóságok képtelenek voltak megmenteni a lány életét, ezért a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) ülésén kérni fog átfogó vizsgálatot. Az elnök szerint szigorú büntetést kell kiszabni, amennyiben bebizonyosodik, hogy a hatóságok hibásan vagy későn intézkedtek.
Az ügy következtében pénteken leváltották az Olt megyei rendőrség vezetőjét, akinek a hatáskörébe tartozik a dél-romániai település, Ioan Buda országos rendőrparancsnokot és Petre Silviu Neacșu Olt megyei prefektust, valamint Caracal város rendőrfőkapitányát és helyettesét is.

A miniszterelnök népszavazást írna ki
Szombaton vették őrizetbe a két lány eltűnése ügyében gyanúsított férfit. Gheorghe Dincă nevére az ügyészek 30 napos előzetes letartóztatási parancsot kértek a Dolj megyei törvényszéktől. A Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) krajovai területi irodája megkezdte a büntetőjogi eljárást Dincă ellen, és kiskorúakkal való kereskedelem és nemi erőszak gyanúja miatt kérték az előzetes letartóztatásba helyezését.
Viorica Dăncilă miniszterelnök szombaton bejelentette: fontolóra veszi egy referendum összehívását annak érdekében, hogy megszigorítsák a gyilkosságért, a nemi erőszakért és a pedofíliáért kiszabható büntetéseket, nevezetesen az életfogytiglani börtönbüntetés és a kémiai kasztrálás bevezetését. A miniszterelnök intézményközi munkacsoport létrehozásáról döntött, amelynek az lesz a feladata, hogy cselekvési tervet dolgozzon ki gyors közbelépést igénylő, kritikus helyzetekre.

Beismerte tettét az elkövető
Tegnapi kihallgatásán végül megtört és beismerte, hogy megölte az otthonából eltűnt két lányt a caracali autószerelő. Erről a gyanúsított ügyvédje számolt be védence kihallgatása után az újságíróknak. Tájékoztatása szerint a férfi beismerte, hogy megölte a két lányt. Az autószerelő azt mondta az ügyészeknek: a két áldozatot a házába vitte, ahol szexuális kapcsolatot akart létesíteni velük, de „heves szóváltásba keveredett” mindkettőjükkel, és a konfliktus tettlegességig fajult. „Ütlegelni kezdte őket, aztán megtörtént, ami megtörtént” – idézte védence szavait Bogdan Alexandru ügyvéd. Gheorghe Dincă azonban tagadta, hogy elrabolta volna a lányokat. Állítása szerint a lányok önként mentek vele a Caracal szélén lévő romos házába.

Ezrek tüntettek Bukarestben
Szombat este több ezren tüntettek a fővárosi Forradalom (Revoluţiei) téren, a belügyminisztérium székhelye előtt, bírálva azt a módot, ahogy a hatóságok eljártak a héten eltűnt 15 éves lány esetében.
A tüntetők először a Győzelem (Victoriei) téren, a kormány székháza előtt gyülekeztek, majd a belügyminisztérium elé vonultak, ahol este 9 óra körül már több ezer személy gyűlt össze. A tiltakozók egy perc néma csenddel adóztak az eltűnt tizenéves emlékének, és gyertyákat gyújtottak a minisztérium lépcsőin.
Ugyanakkor kormányellenes jelszavakat skandáltak, illetve az eltűnt lány, Alexandra nevét kiabálták. Egy adott pillanatban körülvették az Antena 3 televízió forgatócsoportját, és szidalmazni kezdték, de fizikailag nem bántalmazták őket. A tévéseket a csendőrök menekítették ki a tiltakozók gyűrűjéből. A tüntetés további incidensek nélkül ért véget.

HN-összeállítás

Kapcsolódó cikkek:

14,239RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb