Hiányzik a közösség motiváló ereje

Online bibliatanulmányozás

36

A Szatmári Római Katolikus Püspökség világiak irodája évente kétszer szervezi meg azt a találkozót, amelyen a bibliakörök tagjai közösen elmélkedhetnek, beszélgethetnek, tanulhatnak egy­más tapasztalataiból és meglátásaiból. A jelenlegi helyzet azonban nem teszi lehetővé a személyes részvételt, ezért a találkozót a szervezők az online világba költöztették.

A személyes beszélgetésekből is sokat lehet gazdagodni                                                            Fotó: Kujbus Márta

Az egyházmegye pasz­torális irodái új kihívásokkal néznek szembe a lelki gyakorlatok, kurzusok tekintetében a járvány miatti gyülekezési és kijárási tilalom idején. Kujbus Márta, a szatmári egyházmegye világiak irodájának referense lapunk kérésére elmondta: a legnagyobb nehézséget az jelenti ebben az időszakban, hogy személyes találkozások hiányában kell a kapcsolatokat fenntartani. A modern kommunikációs eszközök lehetővé teszik az egymás közötti kontaktust, a közös élmények viszont elmaradnak.
– A húsvéti időben a Szent Ignác-i lelkiségű csoportoknak online tartalmakat töltöttünk fel, így jutottak hozzá például a hétköznapok lelkigyakorlata segédanyaghoz. Évente kétszer bibliás találkozóra is összegyűlünk, ami a hétvégén lenne esedékes, de a mostani találkozót is kénytelenek vagyunk az online térbe költöztetni – fogalmazott Kujbus Márta, aki elkészítette a találkozó szöveges útmutatóját, amelyet követve otthon is bárki elvégezheti a bibliaórát.
A bibliaolvasást segítő, értelmező rendezvény témája az Isten szeretete, a lelki válság, a gyöngeség, a hitben való kitartás, amelyet a segédanyag bibliai részek ismertetésével, magyarázatával, kérdések felvetésével dolgoz fel.
– Egyedül is megtapasztalhatjuk Isten szeretetét, mindennapi kegyelmeit, az internet adta lelki táplálékokat olvasva, azokon elmélkedve, ami viszont hiányzik, az a közösség motiváló ereje, a személyes kapcsolat másokkal, hiszen egy-egy ilyen lelki programon egymás megosztásaiból is sokat lehet tanulni, merítkezni – fűzte hozzá Kujbus Márta.
A bibliás elmélkedés segédanyagát bárki elérheti a szatmári római katolikus egyházmegye honlapján, illetve a Világiak Irodája Szent Ignác-i lelkiségű blogján, ahol egyéb lelki olvasmányokból is merítkezhetünk.

Barabás Emőke

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.