Hiányzik a jövőkép

Szájkaraté Székelyudvarhelyen – az első meneten túl

544

Jól sikerült az első udvarhelyi Szájkaraté, bár nem annyira a fiatalok, mint inkább a 30 pluszos generáció szállt ringbe Porcsalmi Bálinttal, az RMDSZ ügyvezető elnökével. Terítékre került sok téma, kezdve a szövetség pénzügyeinek átláthatóságával, a PSD-vel való viszonyon át az autópályák, alacsony székelyföldi bérek, anyanyelvhasználat és autonómia kérdéséig.

Körbeadták a mikrofont. Megvolt az első Szájkaraté Udvarhelyen Fotó: Csedő Attila

Nem érdekel a politika, de mégis idegesít az RMDSZ? Be akarsz szólni, csak nem tudod, kivel kezdd? Ezekkel a kérdésekkel provokálta a fiatalokat az Udvarhelyszéki Ifjúsági Tanács (UIET), amely a Maros megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács (MIET) ötletét „ültette” át Székelyudvarhelyre. A szervezésben Derzsi László, a város RMDSZ-elnöke is segített a fiataloknak, az első Szájkaraté vendége Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke volt, a moderátor szerepét pedig Szőke László újságíróra bízták. A Mokka Kávéház terasza a múlt csütörtökön este teljesen megtelt, közel százan ültek be az eseményre.

Pártok, viszonyok
Az UIET Facebookon élőben is közvetítette a beszélgetést, sőt az oda beírt kérdések is bekerültek a „fősodorba”. Szőke maga is provokatív felvetéssel indított, amely a pénzügyi átláthatóságot, az adatok nyilvánosságát célozta meg. Porcsalmi megnyugtatta a jelenlévőket, hogy a szövetségi vezetők nem nyaralnak Thaiföldön közpénzből, és kiszálláskor mindig a legkisebb napidíjat kapják. A moderátor hamar átengedte a mikrofont a közönségnek, így igazi közös beszélgetés alakulhatott ki. A Fidesszel, a hazai szociáldemokrata párttal való édes, avagy kevésbé édes viszony is terítékre került, az ügyvezető elnök elmondta, hogy a magyar kormánypárttal korrekt partneri viszonyban vannak, a PSD-vel pedig „szerelemről szó sem volt”, egyszerűen racionális, pragmatikus együttműködést próbál fenntartani az RMDSZ, amely egyébként nem politikai párt, hiszen anno civil szervezetként jegyezték be.

A paradicsomdobálás elmaradt
Nem hiányozhatott a migráns­kérdés sem, a rossz székelyföldi utak, bérek, az elvándorlás is szóba került. Porcsalmi olyasmiket mondott, hogy többet kellene a jövőről beszélni, mert igazából hiányzik a jól kidolgozott jövőkép, a vízió, de a politikai szervezetek általában is kevesebbet foglalkoznak ezzel. Autonómia-ügyben elhangzott, hogy inkább arra kellene koncentrálnia a közösségünknek, hogy 50 éven belül mire leszünk képesek. Porcsalmi elárulta, hogy dolgoznak ezen a kérdésen is.
A románokkal való viszony, illetve kommunikáció, a nyelvi jogok, elégtelen anyanyelvhasználat, az oktatás romló minősége, az innováció szükségessége mind témájává vált a Szájkaraténak, de tény, hogy ezeket mind a 30 fölötti felnőttek dobták fel, igazi „fiatal” kérdés nem hangzott el. Paradicsom, tojás is volt az egyik asztalon, azonban senki nem igényelte használatukat. Porcsalmi Bálint nyitott volt, a kérdéseket nem kerülte meg, nem „adta” a mindentudó politikust sem, talán túl gyakran is hangzott el a „nem tudom”, „talán” kifejezés. Ugyanakkor biztosította a jelenlévőket, hogy létezik stratégiai tervezés az RMDSZ-nél, bár lehet, hogy még nem látszik, de nemsokára ez másképp lesz.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek