Hiánypótló óvodaközpont

BGA-támogatással épül új intézmény Csíkszentdomokoson

1 616

Új óvoda és korai fejlesztő központot fog építeni Csíkszent­domokoson a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség, a terep átadása már megtörtént. A beruházást a Bethlen Gábor Alap (BGA) támogatja, a helyi plébánia pedig a telket biztosította az építkezéshez – jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján Kedves Imre, az érsekség gazdasági vezetője.

Kedves Imre, Veres Anna-Aranka és Karda Róbert a sajtótájékoztatón Fotó: László F. Csaba

A beruházás értéke 170 millió forint, az összeget az anyaországi Bethlen Gábor Alapnál pályázta meg sikerrel az érsekség. A tervezésre, illetve a kivitelezésre kiírt pályázatot a Szatmár Megyei Tervezési Központ Kft. nyerte el. Kedves Imre elmondta: nem ez az egyetlen ilyen jellegű beruházása az érsekségnek, jelenleg Erdély-szerte 29 óvoda és bölcsőde épül. Hangsúlyozta: nem pusztán egy óvoda építéséről van szó, ugyanis az a céljuk, hogy a gyerekek gondozását, illetve oktatását 0 éves koruktól egészen iskolás korukig megoldják. Emlékeztetett: napjainkban a szülők rendkívül nehezen találnak bölcsődét, ahová elvihetik a gyerekeiket, a legnagyobb gondot az jelenti, hogy a 2-3 éves gyerekeket befogadó tipegők egyáltalán nem működnek, hiába biztosítanak erre elvileg lehetőséget a jogszabályok.­ A beruházást felügyelő öttagú menedzsmentcsapatnak a helyi polgármester és iskolaigazgató mellett tagja Darvas Piroska SA, segítőnővér, továbbá Ferencz Alajos és Miklós István.
A helyi polgármesteri hivatal dísztermében megtartott sajtóeseményen Veres Anna-Aranka, a csíkszentdomokosi iskola igazgatója ugyanakkor úgy fogalmazott: a beruházás nagy lehetőség. Mintegy 160 gyereknek nyújthat segítséget, jelenleg ugyanis hat különböző épületben vannak szétszórva a gyerekek, az új központ lehetőséget teremt arra, hogy valamennyien egy helyen legyenek. Az épületet úgy tervezték, hogy a korai fejlesztő foglalkozásokra is lehetőséget biztosítson. Karda Róbert, Csíkszentdomokos polgármestere ugyanakkor elmondta: hasonló központ nem létezik a környéken, ezért abban bíznak, hogy a 2019–2020-as tanévre már használható lesz. Az üzemeltetés feltételeiről ugyanakkor még meg kell egyezzenek Hargita Megye Tanfelügyelőségével. Hozzáfűzte: szükség van a beruházásra, hiszen tavaly is 62 gyerek született a községben, tehát az óvodaépítés igenis valós igényt szolgál ki. Kedves Imre még hozzáfűzte: a magyar kormány nem csupán az óvodaépítéseket finanszírozza a BGA-n keresztül, hanem a pedagógusok továbbképzéséhez is nyújt támogatást. Veres Anna-Aranka szerint elképzelhető, hogy az új központban megtartott szakmai továbbképzésekbe a teljes felcsíki körzetet bevonják.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek