Hiányos, mégis gazdag

22

A gyergyószárhegyi alkotótábor válogatott műveit állították ki a megyeháza
galériájában. A kiállítás megnyitóját tegnap este 18 órától tartották, ahol Ferencz
Zoltán, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ művészeti vezetője köszöntötte a jelenlévőket. A kiállításmegnyitón részt vett kolléganőnk, Szilágyi Dalma-Orsolya is, alább az ő beszámolóját olvashatják.

A tárlat anyagát az elmúlt évek alkotótáborainak munkái alkotják, amelyből sajnos kimaradt négy jelentős mű. Technikai okok miatt nem volt kivitelezhető ezek kiállítása, viszont Ferencz Zoltán szóban ezeket is bemutatta.
Az egyik ilyen kiállítatlan munkát a legtávolabbi helyről érkező művész készítette el. Munkájának témája a folyamatos elvándorlás, ebből kifolyólag lefilmezte a Németországból hazavezető utat, és Szárhegyen készített egy riportot mellé. A riport alanya olyan személy volt, aki többször megjárta külföldet, évek óta kint él. Olyan témákat érintettek, mint az itthoni élettől való elszakadás, a külföldi kapcsolatok kialakításának nehézsége és mindez narrációként hallható a videofelvétel alatt. Készült egy pingpongasztal is, amelynek a két végéből ugrált el-vissza két kisgyerek a legelső megnyitóján. Emellett egy Munkácsy-díjas képzőművész férje halála után gyerekeinek minden este meglepetésként cukorkákat rejtett a párnájuk alá. Ezeket a csomagolópapírokat húsz éven át gyűjtötte és majd felhasználta művének a kivitelezéséhez.
Gyergyó­szárhegyen évente két alkalommal szerveznek alkotótábort: egyiket a nyár elején, a másikat pedig ősszel. Mindkét tábor különálló tematikával rendelkezik: egyik tradicionális technikával dolgozó képzőművészeknek szól, a másik pedig egy konceptuális vonalat követ. Ezenkívül két éve a MAMŰ kulturális egyesület művésztelepet indít minden évben, kizárólag a tagok számára, szintén Gyergyószárhegyen.
− Minden tábornak volt zárókiállítása, de ez most olyan tér, itt a megye székhelyén, ahol külön örömmel tudjuk bemutatni, hogy mit képvisel a gyergyószárhegyi alkotótábor – emelte ki Ferencz Zoltán.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek