2020, december 2, szerda.
custom_html_banner1

Hirdetés

Hiánycikk a tüzelő

Nyáron szánkót kell csinálni, télen szekeret – mondta egy kereskedő, amikor a tüzelőanyag árát sokalltam, és ehhez hasonló bölcs tanácsokat másoktól is hallottam, miközben a tűzifahiány okairól érdeklődtem. Mert tény, hogy tűzifahiány van, száraz fa sehol nem kapható, és a nyerset is csillagászati áron próbálja eladni, aki teheti. Közben az internetes hirdetőfelületeken kecskétől Ditró faragott címeréig mindent elcserélnének tüzelőre.

Átlagban négy öl bükkfával telelünk ki – magyarázta egy gazda, aki fás kazánnal fűti száz négyzetméteres lakóházát. – Három évvel ezelőtt még 520 lej volt egy öl fa, tavalyelőtt 600 lejre ugrott, a tavaly nyáron már 660 lejért szereztünk be egy öl bükkfát. Csakhogy ezúttal január végére már a megszokott mennyiség nagyjából elfogyott. És most már jóval többet kérnek egy öl nyers fáért is.
– Szeptember végétől tüzelek és dupla annyi fát tüzeltem el, mint előző években – mondta másvalaki, aki hirdetés révén szeretne száraz fenyőfához jutni. – Rendszerint tavasszal megveszem jó részét, két és fél öl bükköt, és nyáron még vásárolok körülbelül másfél öl fenyőt. Most legalább egy öl fával többet kellett volna megvennem, mert nem tart ki, s ezért keresek száraz fát.
– A férjem egész délelőtt sorban állt brikettért, aztán délben kettőkor azt mondták, hogy elfogyott – részletezte másvalaki.

Sorba kell állni Csíkszeredában a brikettért. Aranyáron adják Fotó: László F. Csaba

Favásár az interneten
A Székely Hirdetőn meghirdetett, Udvarhely környéki száraz vegyes fa tegnap három perccel a közzététel után gazdára talált – 200 lejes méterenkénti áron. Ugyanezen a hirdetőportálon vettük számba az utolsó napi hirdetések között, hogy mi mindent cserélnének az emberek tűzifára: remorkát, termopán ablaksort, árpaszalmát, fejős tehenet, szénát, feketeribizli-csemetét, üvegkorsókat, Lada Nivát, alpesi kecskét, reduktort, pej kancát, cukorrépát, traktorlapátot, láncfűrészt és faragott Gyergyóditró-címert is. Azt nem tudjuk, hogy a cserebere végül is eredményes volt-e, viszont a tűzifaeladást hirdetők közül néhány személyt felhívtunk. Így megtudtuk, hogy egy kápolnási vállalkozó 4 méter égerfát ad 600 lejért, de szállítást nem vállal, egy másik kereskedő 950 lejért hirdette meg a brikett tonnáját, de estére már 1300 lejt kért érte.
– Életveszélyesen megdrágult a fa – nyilatkozott egy felcsíki fuvarozó, aki öt éve foglalkozik fa szállításával, de a fás kazánját most pelletes kazánra szeretné lecserélni. – A kitermelhető famennyiség a tavalyinak a fele, s az árak a csillagos égig érnek. Jelenleg szerintem a gáz a legolcsóbb.
A fuvarozó Sóváradról hozza a bükkfacándrát, ömlesztett, 2 méteres csomagolásban, 30 centiméteresre összevágva, 280 lejért. A tűzifa drágulásáért az agyonbonyolított papírozást, valamint a műfa és a hulladékfa azonos elbírálását okolja.
– A gatterek inkább egyszerre eladják kamiontételben, csakhogy ne kelljen egy csomó papírt kiállítani. Nem is tudom, mit csinálnak most az idősek vagy az özvegyasszonyok…
A felcsíki vállalkozó most éppen fenyőfacándrát is kínált eladásra: hat darab raklapon ezer lejért. Azt is megtudtam, hogy a raklapgyár, amelyből ezúttal a cándra kikerült, általában készanyagként hozott magyarországi fából dolgozik, s olyankor még hulladék sincs, mert olyan drága lett az itthoni fa, hogy a gatternek nem éri meg abból dolgozni.

Keressük a megoldást
– Úgy hallottam, hogy az erdészek próbálnak petíciót benyújtatni, de szerintem mindegy, Bukarestet nem érdekli, hogy fázunk-e vagy sem – tette hozzá felcsíki beszélgetőtársam, aki szerint az emberek érzik a hiányt, és próbálnak alternatív megoldásokat keresni: búzát, kukoricát, szalmát is hasznosítanának tüzelőanyagként, peletként. Egy másik vállalkozó nyár, nyír és égerfát árul.
– Friss vágás, a száraz elfogyott. Felét sem tudom kielégíteni, ahányan hívnak – mondta. – Egy évvel ezelőtt 450-500 lej, az ősszel 600 lej volt, decemberben 650 lej, most pedig 700 lej a négy méter ára. Az a legnagyobb probléma, hogy sokat visznek exportba, tűzifát is, és ők drágábban veszik. Leginkább magyarországi cégeket hallottam, hogy felvásárolják és kiviszik.
A csíkszeredai Szakáli Béla szerint a Schweighofer és társai a felelősek elsősorban az előállt helyzetért: olyan magasra verték fel a fa árát, amit a kisvállalkozók nem tudnak tartani.
– 15 éves magyarországi klienst vesztettem el az árak miatt – mondta a vállalkozó. – Más országokból olyan partnereket talált, akik sokkal olcsóbban tudják adni a fűrészárut.
Csíkszeredában több helyen is árulnak brikettet: amint kiderült, az IRIS-nél 9 lejért 10 kg-ot, de csak kedden és csütörtökön, s olyankor sorba kell állni. Az EMERCOM-hoz Nagyváradról hozzák a brikettet: 10 kg 13 lej. Itt zsákos nyers bükkfa is kapható, szinte aranyáron, 15 kg 10 lejért.
– Nem vágunk ki kevesebb fát, a hivatalosan kitermelt famennyiség megyénkben több mint húsz éve ugyanannyi, vagyis évente egy­millió köbméter körül van, de ebben mindenfajta fa benne van, nemcsak a tűzifa – világosított fel Szikszay Béla, az erdészeti Felügyelőség Brassói területi kirendeltségének vezetője.
A szakértők szerint a mostani tűzifahiányt nemcsak a 2014-ben bevezetett erdőradar okozza (bár tény, az is számít, hogy immár nem lehet papírok nélkül fát szállítani), de ugyanakkor hozzájárul a tartós hideg, a megnövekedett faszükséglet (mivel egyre többen tüzelnek fával) és talán néhány spekuláns is.

Daczó Katalin

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb