Hiába kész a csatornahálózat, továbbra is kevesen csatlakoztak rá

Csíkszeredában határidőre meglehet a 85 százalékos csatlakozási arány

764

Lassan, de biztosan nő az uniós forrásokból épített ivóvíz- és szennyvízhálózatra csatlakozók aránya Csíkszeredában és Fel­csíkon. A megyeszékhelyen a Hargita Víz Közösségi Fejlesztési Társulás által szabott május 31-i határidőig elképzelhető, hogy elérik a háztartások az elvárt 85 százalékos csatlakozási arányt, vidéken azonban ez lényegesen nehezebb lesz. Mint ismert, a fejlesztési társulás korábban úgy döntött, csak azok a települések vehetnek részt a Harvíz Rt. térségi csatornaszolgáltató második nagyberuházása keretében épülő közműrendszer bővítésében, ahol a korábban épí­tett ivóvíz- és szennyvízhálózatokra csatlakozik a háztartásoknak legalább 85 százaléka.

Csatornaépítés. Alacsony csatlakozási kedv Fotók: Harvíz

András László, a Harvíz ügyfélfogadó iroda vezetője a Hargita Népének elmondta: a télen nem sok háztartás csatlakozott a csatornahálózatra, azonban Felcsíkon november után is voltak bekötések. Ennek az az oka, hogy novemberben és decemberben lehetett még dolgozni, mert még nem volt sem fagy, sem hó. Januárban és februárban a kemény tél miatt értelemszerűen nem nőtt a csatlakozók száma.

A tél miatt csak kevesen tudtak csatlakozni a csatornahálózatra
Mint részletezte: a háztartások elsősorban a szennyvízhálózatra csatlakoztak, hiszen a legtöbb helyen a folyóvíz már be volt kötve. Sok az olyan fogyasztó, aki a saját kútjának a vizét használja.
– Azt szoktuk ajánlani, illetve a törvény is azt írja elő, hogy a saját forrásukra szereljenek vízórát a fogyasztók, különben az országos átalányértéket kell nekik számlázza a Harvíz a csatornahálózat használatáért – hívta fel az érintettek figyelmét András László.
Kérdésünkre elmondta: a zord időjárási körülmények dacára novemberhez képest szinte valamennyi településen nőtt valamelyest a csatornahálózatra csatlakozók aránya. Csíkszeredában novemberben a szennyvízhálózat-bekötések aránya megközelítőleg 47 százalékos volt, ez most mintegy 50 százalékos lehet. Elsősorban Zsögödben csatlakoztak többen is a szennyvízhálózatra. Itt új a vezeték, folyamatosan zajlanak a bekötések.
Az irodavezető ugyanakkor elmondta: a Harvíz levélben értesíti mindazokat, akikről tudják, hogy még nem csatlakoztak a szennyvízhálózatra, 60 napjuk van arra, hogy ezt megtegyék a Hargita Víz Közösségi Fejlesztési Társulás által megszabott határidőig. Sőt az értesítések egy részét már kiküldték, a többit a napokban küldik el az érintetteknek. Csíkszeredában több mint száz csatlakozás előtt álló háztartás van, közülük már harmincötnek küldtek értesítést, első körben Zsögödbe, ezen a héten küldik az értesítéseket Taplocára is.

Akadályt jelentenek az elhagyott házak
A folyamatot hátráltatja, hogy sok a lakatlan ház Zsögödben és Taplocán is, ahol az egykori tulajdonosok már nem élnek és nem sikerült örököseik nyomára bukkanni. Zsögödben a házak mintegy tizede elhagyatott. A szakember szerint ugyanakkor a május 31-i határidőig hátralevő szűk két hónap elég hosszú idő lehet arra, hogy Csíkszeredában a szennyvízhálózat-bekötések száma elérje a kívánt 85 százalékos arányt. A bekötéseket a Harvíznek is engedélyeznie kell, de ezen nem múlik a dolog, mert gyorsított eljárásban bocsátják ki az engedélyeket. Falvakon a novemberi adatokhoz képest 3-4 százalékkal javult a bekötések aránya, ami nem olyan rossz, tekintve, hogy a téli időszakban nehéz volt dolgozni. Csíkszentdomokoson például, ahol novemberben még 19 százalékon állt a bekötések aránya, most már akár a 30 százalékot is elérheti ez a mutató. Mint részletezte, negyedévenként kell összeállítsa a kimutatásokat, ezért most csak megközelítőek az adatok. A falvakon ugyanakkor további hátráltató körülmény, hogy sok az olyan régi ház, amely még nem rendelkezik fürdőszobával, ezek a háztartások egyértelműen nem is lesznek rákötve a közös csatornahálózatra.

A csatornarendszer bővítésének szakmai előkészítése javában zajlik
A Hargita megyei ivóvíz- és szennyvízhálózat bővítésének szak­mai előkészítése február 12-én kezdődött el. A Hargita Víz Kö­zösségi Fejlesztési Társulás a vízvezeték-hálózat majdani tulajdonosa és az azt működtető Har­víz Rt. ekkor adták ki a parancsot a megvalósíthatósági tanulmány, valamint a pályázati dokumentáció elkészítésére. A feladattal megbízott három cégből – Greenviro Kft., Fichtner En­vironment Kft. és Fichtner Wa­ter and Transportation Kft. – álló konzorciumnak 10 hónap áll a rendelkezésére, hogy elkészítse a megvalósíthatósági tanulmányt, a pályázati dokumentációt pedig másfél éven belül kell elkészíteniük. Moldován Reinitz József, a Harvíz pályázati iroda vezetője ugyanakkor lapunknak elmondta, jelenleg éppen a projektnek a mestertervét újítják fel. Erre egyébként azért van szükség, mert a Hargita Víz Közösségi Fejlesztési Társulás feltételül szabta, hogy minél gazdaságosabban alakítsa ki a Harvíz a vízművek, illetve a szennyvízművek hálózatát. A felújított mestertervnek két hónapon belül kell elkészülnie, ezután kezdődhet annak a meglehetősen bonyolult engedélyeztetési eljárása. Ezt követően láthatnak hozzá a közbeszerzési eljárás előkészítéséhez. Várhatóan a jövő év vége felé kezdődhetnek el a munkálatok.

Kiss Előd-Gergely

A cikk a Hargita Népe április 11-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek