Hétvégén húsvéti vásár

61

Hagyományos élelmiszereket és kézművestermékeket kínáló két­napos húsvéti vásárra várják március 18-án és 19-én az érdeklődőket a Hargita megyei termelők. A megyei Agrárkamara és a csíkszeredai városháza közös szervezésű tavaszi vásárára eddig 133-an jelentkeztek be.

133 résztvevő ígér minőségi, hagyományos termékeket az ünnepre Fotó: Domján Levente
133 résztvevő ígér minőségi, hagyományos termékeket az ünnepre Fotó: Domján Levente

Ezen a hétvégén ismét standok, hagyományos élelmiszer- és kézműves­ter­mé­kei­ket kínáló árusok népesítik be Csíkszeredában a Szabadság teret a közeledő húsvéti ünnepekre készülődve. A kétnaposra tervezett, pénteken és szombaton látogatható tavaszi nagyvásárt a portékáikkal jelentkező gazdák részéről fokozott érdeklődés övezi: minden korábbinál több, szám szerint 133 termelő jelentkezett. Ennél többet, szabad standok hiányában, a szervezők pillanatnyilag nem is tudnak fogadni – tájékoztatta tegnap lapunkat Ábrahám Emma, a húsvéti vásárt szervező Hargita Megyei Agrárkamara igazgatója. Elmondta, az intézményük által szervezett első húsvéti vásárra 2009-ben került sor: azon ötven termelő vett részt. Azóta viszont mind a vásárok látogatottsága, mind a portékáikat kínáló gazdák száma jelentősen nőtt. Úgy véli, az időszaki vásárok népszerűségét jelzi a mostani alkalom is, a zsibvásári hangulatot viszont továbbra is kerülni akarják: a hangsúlyt a minőségi hagyományos termékekre helyezik.
– Ha hétvégére is marad a kellemes, tavaszias idő, könnyebb dolgunk lesz, ám esős idő esetén az árusoknak nem tudunk pluszasztalokkal szolgálni. Annak a 133 termelőnek, akik már bejelentkeztek minőségi termékeikkel, mindenképp helyet biztosítunk. A vásárosok nagyjából fele-fele arányban élelmiszertermékeiket – hús, sajt, zöldség és gyümölcs –, illetve kézműves – kerámia, textil – termékeiket hozzák el. De mindig igyekszünk az alkalomnak megfelelő népművészeket, népi mestereket is felkérni: a vásár két napja alatt ezúttal a tojásfestőké lesz a főszerep – szögezte le Ábrahám Emma.
Az intézményvezető megjegyezte, az Agrárkamarának az utóbbi időben igen sokrétűvé vált a tevékenysége, hisz a megszokott téli, méhészeknek, farmereknek, gyümölcstermesztőknek szóló kép­zéseik mellett az APIA-tól öko­lógiai és agrár-környezetgazdál­kodási támogatásokat igénylő gazdák számára is tanfolyamsorozatot indítottak. Utóbbival szemben akkora az igény, hogy a januárban kezdődött, egyhetes felkészítőknek megyeszerte már 400 hallgatója volt.
– A legutolsó felkészítőt Csík­szentsimonban zártuk le, de Al­csíknál maradva, hamarosan újabb osztályt indítunk Csík­szent­már­tonban. Azokon a településeken, ahonnan legkevesebb húszan je­lentkeznek, helybe megyünk, a tanfolyamokat az illető településen tartjuk meg – jegyezte meg Áb­rahám Emma.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.