vasárnap, november 29, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Hétköznapok műanyag nélkül

Hogyan vásároljunk úgy, hogy minél kevésbé terheljük a környezetünket, mit jelent egyáltalán a tudatos vásárlás? Miként térjünk át egy fenntarthatóbb életmódra? – ezek a kérdések fogalmazódtak meg a gyergyószentmiklósi Elekes családnál, akik a műanyagmentes július kezdeményezéshez csatlakozva azt a döntést hozták, hogy fokozatosan kialakítanak egy olyan életformát, amely hulladékmentesebb és környezetbarátabb lesz. És nemcsak júliusban.

Bevásárlás zacskók és csomagolt élelmiszerek nélkül is lehetséges Fotók: Elekes István

A műanyagmentességre való áttérés nem volt éles váltás az addigi életünkhöz képest, de mégiscsak a mindennapjainkat és az életmódunkat meghatározó döntés volt – állítja a gyergyószentmiklósi Elekes István, aki családjával együtt változtatott mindennapi szokásain, életvitelén.
A fiatal édesapa elmondása szerint a kertes házba való költözés is elősegítette, „terelte” őket a fenntarthatóbb életmód felé, hiszen az udvaron lévő komposztláda és kályhákba való tűzgyújtás szükségessége lecsökkentette a szemét mennyiségét. Emellett az idén tavasszal szervezett takarítási akció a Békény folyó partján és medrében világossá tette számára, hogy a hulladéktermelés nálunk is ijesztő méreteket öltött és tenni kell kellene valamit.
Elekesék az egy hónapos, hulladékmentességre vonatkozó kihívást elsősorban a bevásárlásokra összpontosították, hiszen a boltokban, bevásárlóközpontokban található óriási választék, a túlcsomagolt termékek kínálata ellen kell védekeznünk, és nemet mondanunk az értelmetlen fogyasztásra.
– Tudatosabb vásárlók lettünk az elmúlt egy hónapban, és valós eredményeink is vannak: bizonyos dolgokat egyszerűen nem veszünk meg, és fel sem merül, hogy nejlonzacskót használjunk. Volt egy kedvenc kekszünk, egy túlcsomagolt termék, és bármennyire is szerettük, emiatt lemondtunk róla, inkább otthon készítjük el – számol be eredményeikről Elekes István, és talán apróságnak tűnik ez az előrelépés, mégis elindít egy folyamatot.
Kisvárosban élni ebből a szempontból is jó, hiszen vannak emberi kapcsolatok, amelyek által lehet házi tojást, tejet, laskát vásárolni. Aranyszabály, hogy a kevesebb több: érdemes a jobb minőségűt választani, még ha drágábbnak is tűnik, vegyünk kevesebbet belőle, és érezni fogjuk a különbséget.
Addig használjunk egy tárgyat, ameddig csak lehet. Ne dobjuk ki csak azért, hogy megvegyük a nem műanyagból készült változatát, hiszen az egésznek a célja a fenntarthatóság és a pazarlásról való leszokás – sorolja az elmúlt egy hónap alatt tanultakat, tapasztaltakat Elekes István.
Elmondása szerint nem tökéletes az, ahogyan próbálnak környezetbarát módon élni, az alternatívák keresése és a törekvés mindennél fontosabb. És ha tanácsot kellene adjon, hogyan kezdjen hozzá bárki a hulladékmentes életmódhoz, azt mondaná: soha ne menjen lista nélkül bevásárolni. A tudatosság kulcsszava azt is jelenti, hogy megtaláljuk az egyensúlyt a szükségleteink és az igényeink között. Második lépésként a lista mellé vigyünk magunkkal vászonzacskókat és mondjunk nemet a műanyag zacskókra – ezután már könnyebb lesz az élet más területeire is átvinni az újszerű gondolkodást, ami valójában a visszatanulása annak az életformának, amely a szüleink, nagyszüleink számára még természetes volt.

Boncina-Székely Szidónia

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb