Hétköznapi fejlesztések és merész tervek

190

A folyó év elsősorban a tavaly elkezdett, megtervezett beruházások folytatását hozza a Bogát Kistérség két községében, Madéfalván és Csíkcsicsóban. Mindkét önkormányzat nagyot lép idén a községi utak aszfaltozása terén, ugyanakkor merész, hosszú távú terveket is dédelgetnek: Madéfalva ipari parkot, Csíkcsicsó pedig továbbra is síkomplexumot szeretne Hargitafürdőn.

Madéfalván új óvoda épül a magyar kormány támogatásából, az önkormányzat ugyanakkor jól halad a tavaly megkezdett beruházásaival, nagy részüket idén befejezik. Csíkcsicsóban a tavalyi nyertes pályázatoknak örült a legjobban a polgármester, amelyeknek idén végre kézzelfogható eredményei is lesznek.

A közösség aktivitása felbecsülhetetlen
Csibi József, Madéfalva polgármestere nehéz, munkás évként jellemezte az elmúlt esztendőt. Emlékeztetett: a község vezetését év közben, az időközi választásokat követően vette át. Az elöljáró a község pezsgő közösségi életét emelte ki a legnagyobb pozitívumként, hiszen az nem olyan beruházás, amit pénzben mérni lehet.
– Nagyon fontos, hogy a település intézményei közötti együttműködés egyértelműen jónak mondható, ha nem is nevezhető minden esetben ideálisnak – jegyezte meg Csibi József.
Az elmúlt év sikereit sorolva a polgármester elmondta: 505 ezer lejből sikerült korszerűsíteniük a község közvilágítását. Ezenkívül a magyar kormány 2,6 millió lejes támogatásának köszönhetően elkészült a Siculicidium-kápolna, ez hozzásegíti a községet középtávú célkitűzésének megvalósításához, vagyis ahhoz, hogy a Siculicidium emlékművet és környékét történelmi és kulturális központtá alakítsák.
Csibi József ugyanakkor arról számolt be, hogy jó ütemben halad a délutáni foglalkoztató központ, az after school építése. Mint mondta: szeretnék, ha az új tanévben az intézmény már működne. A beruházás értéke mintegy 2,7 millió lej. Szintén jól haladnak a kultúrotthon felújításával, ennek költsége 2,8 millió lej. Bővítik az épületet, korszerűsítik a konyhát is, amely így alkalmas lesz a meleg étel tárolására. Öltözőt is kialakítanak az épületben, így az alkalmas lesz színházi társulatok fogadására is. A színpadot is teljesen felújítják. Úgy tervezik, hogy a nyári falunapok alkalmával egyhetes kulturális rendezvénysorozattal avatják fel.

Csibi József Fotók: Kovács Hont Imre

Idén 5,4 millió lejes uniós támogatásból hozzálátnak a községi utak aszfaltozásához is, rövidesen kiírják a közbeszerzési eljárást a kivitelezésre, a nyáron akár el is kezdődhet az érdemi munka a 4,5 kilométeres összhosszúságú szakaszokon. A Helyi Fejlesztések Országos Programjában (PNDL) elnyert 9,1 millió lejes támogatásból ugyanakkor újabb 6,6 kilométernyi községi utat korszerűsítenek, beleértve két híd felújítását is. Járdák, parkolók és buszmegállók is épülnek a tervek szerint. Ez várhatóan később készül el, hiszen az önkormányzatnak kivitelezés előtt még a műszaki tervezésre is meg kell hirdetnie a közbeszerzést. A polgármesteri hivatal tervei közt szerepel ugyanakkor, hogy új székházat alakít ki a régi 4-es számú iskola épületéből, ugyanis az itt működő óvodai csoportok a jövőben a magyar kormánytámogatással épülő új óvodába költöznek. Erre a célra 2,8 millió lejes támogatást nyertek el, ezúttal a román kormánytól. A LEADER-programból 370 ezer lej támogatásban részesültek a helyi focipálya bekerítésére és öltöző építésére. Ezenkívül idén bővül a település szennyvízhálózata is. A hosszú távú terveik közt szerepel – a megyei tanáccsal együtt – ipari park kialakítása, illetve ennek kapcsán idén napirendre kerül a földgáz bevezetése is.

Csíkcsicsó: kezdődik az érdemi munka
Csíkcsicsó tavalyi legnagyobb sikereit a nyertes pályázatok jelentik. Még csak papíron megvalósítások, de ezeknek köszönhetően idén már aszfalt kerülhet 5 km-nyi községi útra – közölte lapunk megkeresésére Péter Lukács, a község polgármestere.
– Ez eléggé fontos lenne, mert nem 21. századi állapotok jellemzik az egyes útszakaszokat – mutatott rá a beruházás jelentőségére az elöljáró. Mint részletezte, két különböző pályázatot is benyújtottak erre a célra, és szerencséjük volt: mindkettő nyert. Az uniós vidékfejlesztési forrásokat kezelő ügynökségnél (AFIR) és kormány településfejlesztési programjánál (PNDL) is kedvező elbírálásban részesültek. Így új Olt-hidat is építhetnek, amely összeköti Csíkcsicsót Csaracsóval. A „legendás” Olt-híd felújításának befejezésére vonatkozóan egyébként a megyei önkormányzat nemrég írt ki újabb közbeszerzést.
Péter Lukács ugyanakkor elmondta: szintén sikerrel pályáztak járdaépítésre. Ezenkívül jól haladtak a közvilágítás korszerűsítésével, és ha minden jól megy, februárban már be is fejezik. Az önkormányzat mindemellett sikerrel pályázott óvoda- és napköziépítésre is uniós forrásokból, továbbá műgyepes focipályát is építenek idén a csaracsói ifjúsági központnál. A csíkcsicsói önkormányzat három pályázata jelenleg elbírálás alatt áll: a kultúrházat szeretnék korszerűsíteni és az iskolát is bővítenék, illetve trágyatárolóra is szükségük lenne.
A község idei célkitűzései így értelemszerűen a támogatást elnyert beruházások gyakorlatba ültetése. A polgármester elmondása szerint szeretnének minél hamarabb a végére érni a közbeszerzési eljárásoknak, hogy a tényleges munka elkezdődhessen.

Péter Lukács

Kérdésünkre hozzáfűzte: ami a közbirtokossággal közös régi tervüket, a hargitafürdői síkomplexum létrehozását illeti, tárgyaltak róla a magyar kormánnyal, amely hajlandóságot mutat a támogatásra, legalábbis a megvalósíthatósági tanulmány elkészítését finanszírozzák. A Magyar Turisztikai Ügynökség munkatársai több ízben ellátogattak Hargitafürdőre, ahol nyári wellnessközpont lehetséges létrehozását is számításba vették. A polgármester szerint a sípályák bővítését és az új szálláshelyek megteremtését párhuzamosan kell fejleszteni, hogy ne menjenek egymás rovására.
Az önkormányzat a szálláshelyteremtő Ábel-szobák turisztikai programot is folytatni fogja. Ezenkívül vásároltak még egy ingatlant is, amelyet elsősorban irodaháznak szánnak, de szolgálati és szükséglakásokat is kialakítanának benne. A „nagytömbház” melletti leromlott állapotú húsz lakrészes, kétszintes épület egyébként korábban a vasutasokat szolgálta.

Kiss Előd-Gergely

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.