Hétközi fordulót rendeznek

Nehéz hét előtt állnak az alsóház csapatai

30

Hétfőn este ért véget a hazai labdarúgó 1. Liga rájátszásának harmadik, a koronavírus-járvány miatti kényszerszünet utáni első forduló, azonban a csapatok nem sokat pihenhetnek, hiszen – szombatot leszámítva – hétfőig mindennap lesz meccs. Az alsóházi rájátszás negyedik fordulója tegnap este elkezdődött, a hétvégén már az ötödiken is túl lesz néhány gárda, míg a felsőházban a hónap végéig csak két meccset játszanak fordulónként.

Miriuþă László a Sepsi OSK elleni meccs után még mosolygott. Nem tudta, mi vár rá

Noha nem a legjobban, de az elmúlt hétvégén mégis újraindult a hazai labdarúgó 1. Liga. Igaz, a koronavírus megint közbeszólt, így két mérkőzést az utolsó pillanatokban elhalasztott a Profi Labdarúgó Liga (LPF). Mint lapunk megírta, a Bukaresti Dinamo szertárosa, valamint a FC Botoșani csapatorvosa és egyik ifjúsági játékosa – akit nevezni akartak az U Craiova elleni meccsre és együtt edzett a moldvai gárdával közel egy héten át – pozitív koronavírus-tesztet produkált, de mindannyian tünetmentesek. Természetesen a két érintett gárda játékosai és a szakmai stáb kéthetes karanténba vonult, így a hónap folyamán biztosan nem lépnek pályára, mi több, július elején is csak akkor, ha 48 órán belül kétszer egymás után negatív lesz a koronavírus-tesztjük.
A tizennégy hetes kényszerpihenőt követően az első meccset így elhalasztották, az U Craiova viszont kihívta barátságos meccsre a szabadnapos Chindiát. Az oltyán városban játszott találkozót a târgoviștei csapat 1–0-ra nyerte meg. A felsőház harmadik fordulójában így két mérkőzést rendeztek, a rangadón a Kolozsvári CFR legyőzte az őket üldöző FCSB-t, így az erdélyiek előnye hét pontra nőtt a bukarestiekkel, valamint az U Craiovával szemben. A forduló másik rangadóján az Astra Giurgiu és a Medgyesi Gaz Metan gól nélküli döntetlennel zárt, így gyakorlatilag egyik gárda sem tudott előrébb lépni a tabellán.
Az alsóházban a Sepsi OSK döntetlennel zárta a harmadik fordulót is, így a háromszékiek egyelőre még nem nyertek – de nem is kaptak ki – a rájátszásban. Érdekesség, hogy a sepsiszentgyörgyiek a 2019/2020-as bajnoki idényben a lejátszott huszonkilenc meccsükből tizenötöt – tehát több mint felét – döntetlennel fejezték be. Az alsóház rangadóján a FC Voluntari legyőzte az Academica Clinceni-t, a győztes gárda így immár nem sereghajtó, helyüket a szombati ellenfelük vette át. A forduló utolsó meccsén a Konstancai Viitorul legyőzte a Politehnica Iaşi-t, a tengerpartiak hétre növelték előnyüket a Sepsi OSK-val szemben, a háromszékiek pedig felszusszanhatnak, ugyanis a moldvaiak immár öt pontra vannak tőlük.

Az első áldozat
Nem sok meccsen irányíthatta a kispadról az FC Hermannstadt csapatát Vasile Miriuță László: a nagybányai születésű, román és magyar állampolgársággal is rendelkező edzőt a Sepsiszentgyörgyön elért döntetlen után menesztette a nagyszebeni klub új tulajdonosi köre. Az egykori magyar válogatott Miriuță az idén január hetedikén írt alá az FC Hermannstadt-tal, az alapszakasz során két döntetlent ért el volt csapatával és kétszer kikapott, az alsóházi rájátszásban egyszer győzelemre vezette a gárdát és kétszer ikszelt.
Az FC Hermannstadt már az év elején anyagi gondokkal küzdött, amellett, hogy a kiesés ellen harcolt. A nagyszebeni klubnak a gsp.ro szerint összesen másfél millió eurós tartozása volt játékosai és az állam felé, ami miatt a 2020/2021-es évadra szóló 1. ligás licence is veszélybe került. Arról, hogy a klub befektetőket keres, már hónapok óta írt a hazai szaksajtó, ám a megegyezést csak egy hete jelentették be: a moldovai Octavian Murariu és a játékosügynök Anamaria Pro­dan vette át.
Anamaria Prodan 2008 óta ismertebb labdarúgókörökben, ekkor lett az akkor még focis Laurențiu Reghecampf felesége, és nem sokkal később vált játékosügynökké. Ugyanabban az évben a másodosztályú CS Buftea elnöke lett, egy évvel később átvette a FC Snagov vezetői tisztségét, ahonnan előbb a Besztercei Gloria, majd a Concordia Chiajna, 2012-ben pedig a Kolozsvári Universitatea menedzsere lett. Több hazai játékos és edző ügynöke, többek között az ő közbenjárásának köszönhetően került a nagyszebeniekhez Miriuță is.
Az edző és az új klubtulajdonosok közötti viszony igazából akkor mérgesedett el, amikor kiderült, Anamaria Prodan nem hajlandó a Miriuță és a régi klubvezetés között született megállapodást meghosszabbítani. Miriuță szerződése a FC Hermannstadt-tal június végéig szólt, ám ebben szerepelt egy záradék, miszerint ha a nagyszebeniek maradnak az 1. Ligában, úgy további egy évvel meghosszabbítják az edző szerződését. Az új vezetőség csak augusztus elejéig akarta meghosszabbítani Miriuță szerződését, amelyet a tréner nem fogadott el, így a Sepsi OSK utáni meccset követő napon menesztették az 51 éves edzőt.
Az, hogy edzőváltásra készült az FC Hermannstadt új vezetése, bizonyítja azt is, hogy Miriuță elbocsátása után egy nappal már Nagyszebenben volt az új szakmai stáb. A csapat élére spanyolokat szerződtetett Anamaria Prodan, az edző Rubén Albés Yáñez lett, segítője Ivan Cabeudo, míg a játékosok erőnlétéért Toni Madrigal felel majd.
Rubén Albés Yáñez mindössze 35 éves, játékosként 150 meccsen lépett pályára a spanyol másodosztályban, majd másodedzőként a Novelda CF, az Eldense, a Real Valladolid B, valamint a Real Valladolid kispadján ült, vezetőedzőként a Celta Vigo B, illetve a Murcia harmadosztályú csapatait irányította.

Eredmények, állás, műsor
1. Liga, felsőház, 3. forduló: Kolozsvári CFR – Bukaresti FCSB 1–0 (1–0) /Popescu (24., öngól)/; Astra Giurgiu – Medgyesi Gaz Metan 0–0. Az Universitatea Craiova – FC Botoşani meccset elnapolták.

1. CFR 3 2 1 0 3–1 33
2. FCSB 3 1 1 1 6–4 26
3. Craiova 2 1 0 1 3–5 26
4. Astra 3 1 1 1 2–2 25
5. Botoºani 2 0 1 1 2–3 24
6. Gaz Metan 3 0 2 1 1–2 24

1. Liga, felsőház, a 4. forduló műsora: péntek: U Craiova – Astra (20); vasárnap: FCSB – Gaz Metan (20). A FC Botoşani – Kolozsvári CFR találkozót elnapolták.
1. Liga, alsóház, 3. forduló: FC Voluntari – Academica Clinceni 3–0 (2–0) / Simonovski (21.), Santos (27., öngól), Tudorie (76.)/; Sepsiszentgyörgyi OSK – Nagyszebeni FC Hermannstadt 1–1 (1–0) /Fülöp (25.), illetve Yazalde (46.)/; Viitorul Konstanca – Politehnica Iași 2–1 (1–1) /Ciobanu (26.), Ghiţă (72.), illetve Passaglia (37.)/. A Bukaresti Dinamo – Chindia Târgovişte meccset elnapolták.

1. Viitorul 3 2 1 0 5–2 27
2. Sepsi OSK 3 0 3 0 3–3 22
3. Hermannstadt 3 1 2 0 3–2 18
4. Dinamo 2 0 0 2 0–2 17
5. Voluntari 3 1 2 0 4–1 15
6. Poli Iaºi 3 1 1 1 3–3 15
7. Chindia 2 0 1 1 1–2 14
8. Academica 3 1 0 2 3–6 14

1. Liga, alsóház, 4. forduló: ma: Chindia – Viitorul (20); holnap: Poli Iaşi – Academica (20). A Sepsi OSK – FC Voluntari találkozót tegnap este rendezték, a FC Hermannstadt – Dinamo meccset elhalasztották.
1. Liga, alsóház, 5. forduló: vasárnap: FC Voluntari – Poli Iaşi (17); hétfő: Academica – Chindia (17), Viitorul – FC Hermannstadt (20). A Dinamo – Sepsi OSK meccset elnapolták. Minden találkozót élőben közvetíti a Digi, a Telekom és a Look Sport.

HN-összeállítás

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.