Hétfőtől várják az iskolákba a szülőket

Március 4–22. között zajlik az előkészítő osztályokba való beiratkozás első szakasza

326

Több mint háromezer hely van a 2019–2020-as tanévre a Hargita megyei tanintézetek előkészítő osztályaiban, ahová március 4-én kezdődik el a beiratkozás. Az augusztus végéig hatodik életévüket betöltő gyermekeket kell iskolába íratni. A szülők online is kitölthetik a beiratkozási kérelmet, ezt azonban személyesen kell érvényesíteni az iskolák titkárságain.

Beiratkozási tudnivalók. Több ezer gyermek szüleinek aktuálisak

Hargita megyében a következő tanévben 123 magyar tannyelvű előkészítő osztály indul 2505 hellyel és 15 román tannyelvű osztály 287 hellyel. További 67 magyar tannyelvű, összevont módon működő osztályba még 397 előkészítőst lehet beíratni, összevont román tannyelvű osztályban 90 előkészítős hely van még – tájékoztatott Galaczi Hajnalka, a Hargita Megyei Tanfelügyelőség magyar nyelvű elemi oktatásért felelős tanfelügyelője. A hagyományos mellett több alternatív oktatási módszerű osztályba is várják a diákokat a megyebeli oktatási rendszerben: Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen, Gyer­gyó­szentmiklóson, Székely­ke­resz­túron, Maroshévízen és a ter­vek szerint Gyergyóremetén Step by step módszerrel, Csíkszeredában pedig Waldorf-pe­da­gógiával működő előkészítő osztály is indul.

Kit, hová?
Az oktatási tárca idén február 18-án kiadott rendelete szerint azon gyermekeket kell előkészítő osztályba beíratni, akik augusztus 31-ig betöltik a hatodik életévüket. Azok, akik szeptember elseje és az év vége között lesznek hatévesek, iskolaérettségi felmérésen vehetnek részt, ennek alapján jelentkezhetnek iskolába, illetve maradhatnak még egy évet az óvodában. A tanfelügyelőség közlése szerint a megyében az iskolaérettségi felméréseket tegnap kezdték el, és a logopédiai, illetve pszichopedagógiai kabinetekben március 2-ig végzik ezt a tevékenységet.
A vidéki iskolákban minden gyermeket beírnak a helyi tanintézetekbe, városokon pedig beiratkozási körzeteket állapítottak meg az iskolák számára. A Hargita Megyei Tanfelügyelőség honlapján (www.isjhr.eduhr.ro) a beiratkozásokra vonatkozó linkgyűjtemény alatt minden megyebeli tanintézet körzete is tanulmányozható. Az oktatási tárca rendelete szerint minden gyermeket fel kell venni a lakhelye szerinti körzet iskolájába, ha pedig maradnak még üres helyek, akkor más körzetből, illetve más településről is jelentkezhetnek gyermekek. Amennyiben a körzeten kívüliek részéről túljelentkezés van, akkor néhány, a rendeletben megadott általános, illetve több sajátos, az iskola által felállított kritérium szerint dönt az iskola vezetősége a gyermekek felvételéről.
Az alternatív oktatási módszerű osztályok és a művészeti osztályok nem körzetkötelesek.

Kérvényezés és érvényesítés
A tanfelügyelőség honlapja mellett az iskolák hirdetőtábláin, honlapjain, Facebook-profil­jain is sok információ olvasható a beiratkozásról. A tájékoztatás kötelessége is a tanintézeteknek és a tanfelügyelőségnek. Szintén megszabta az oktatási tárca, hogy február 26. és március 9. között nyílt napokat szervezzenek az iskolák: ekkor a szülők bemehetnek körülnézni gyermekeik majdani osztálytermeibe és szóba állhatnak a tanítókkal is.
A tanfelügyelőség egy zöld számot is működtet a beiratkozások idején: reggel nyolc és este nyolc óra között a 0800 816 266-os telefonszámon is válaszolnak a szülők kérdéseire, fogadják visszajelzéseiket.
A beiratkozás első szakasza március 4–22. között zajlik. A beiratkozási kérelmeket a szülők személyesen adhatják le az iskolákban vagy pedig online kitölthetik az oktatási tárca honlapján (ww.edu.ro). Mindenképpen személyesen kell érvényesíteni a jelentkezést, tehát leellenőrizni az online adatbázisba bevitt adatokat. A beiratkozásra és érvényesítésre a minisztériumi rendelet szerint a beiratkozási időszakban naponta 8 és 18 óra között van lehetőségük a szülőknek. A bevitt adatok alapján egy számítógépes program segítségével március 25–28. között regisztrálják a gyermekeket az iskolák osztályaiba, előbb a lakhely szerinti körzeti iskolába beiratkozottakat, majd az üresen maradt helyekre a más körzetből pályázókat. A beiratkozottak listáit és az üresen maradt helyek számát március 29-én teszik közzé az iskolákban és a tanfelügyelőség honlapján.

Nem kell reggel sorba állni
Fölösleges a hajnali sorban állás, nem az számít, hogy hány órakor adják le a beiratkozási kéréseket – mondta el Dávid Zoltán, a csíkszeredai Nagy Imre Általános Iskola igazgatója. A Nagy Imre Általános Iskolában négy előkészítő osztály indul, száz hely van náluk a következő tanévre. Az iskola Facebook-oldalán is közölte, az előkészítő osztályokba beírt gyerekek osztályokba való besorolásáról a tanintézet vezetőtanácsa dönt, nem pedig a beiratkozás sorrendje. Az igazgató szerint van helyük bőven, minden körzetbeli gyermeknek lesz helye náluk. Az előző években tapasztalt hajnali sorban állások mellett a beiratkozások egy másik kísérőjelensége, hogy a kiválasztott iskolába ideiglenes tartózkodási engedély alapján igyekeznek bejutni máshol lakó szülők. A jelenség évek óta fennáll, a tanintézetek nem tudják kiszűrni a valós vagy csak erre a célra készített tartózkodási engedélyeket, ugyanakkor pedig sok család esetében szükségszerű a más iskola választása, például a városok körüli falvakban lakó, de a városban dolgozók esetében könnyebb a gyermekkel együtt ingázni. Dávid Zoltán elmondta, ők ilyen esetekben rámutatnak arra, hogy fontos a vidéki iskolák fennmaradása szempontjából, ha lakhelye iskolájába jár a gyermek.
Áprilisban az előkészítő osztályokba való beiratkozásnak egy második szakasza is lesz, a szabadon maradt helyekre jelentkezhetnek az addig sehová be nem írt gyermekek.

Szülőértekezlet és nyílt nap
A gyergyószentmiklósi általános iskolák szülőértekezletre és nyílt napra várják az iskolába készülőket. A Fogarasy Mihály Általános Iskola két hagyományos és egy Step by step osztályba várja a jelentkezőket. A hagyományos osztályokban Mezei Magdolna, illetve Szenner Judit tanítók várják a gyerekeket, a Step by step osztályba pedig Eigel Katalin és Blénesi Mária. A szülőket ma 18 órakor várják megbeszélésre, nyílt napot március hatodikán, szerdán tartanak 8 és 11 óra között.
A Kós Károly Általános Iskola egy előkészítő osztályt indít, Fiegel Kinga-Hanna lesz a tanító néni. Az iskolakezdő gyerekek szüleit ma 17 órától várják szülői értekezletre. Március negyedikén hétfőn tartanak nyílt napot az iskolában, szeretettel várják a gyerekeket szüleikkel együtt, hogy ismerkedjenek az iskolával.
A Vaskertes Általános Iskola a következő tanévben is egy hagyományos, valamint egy művészeti osztályt indít. A művészeti osztályban Ghemelea Katalin tanítónő, a hagyományos osztályban pedig Sípos Mária Magdolna tanítónő várja a gyerekeket. A szülők és gyerekek ismerkedhetnek az iskolával és a tanítókkal holnap 17 órától, szülőértekezlet és játékos ismerkedő foglalkozás is lesz az intézmény dísztermében.
Beiratkozni március 4-től, hétfőtől kezdődően lehet, a Kós Károlyban naponta 9 és 17 óra között, a Vaskertesben 8 és 15 óra között, a Fogarasyban pedig 8 és 18 óra között fogadják a szülőket.
A gyermekek fejlettségi szintjének felmérése érdekében az iskolák titkárságán lehet időpontot egyeztetni. A beiratkozáshoz szükséges a szülők személyi igazolványának másolata, a gyermek születési bizonyítványának másolata, oltási igazolás és adott esetben az iskolaérettséget igazoló dokumentum.

R. Kiss Edit
Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek