Hétfőtől pályázhatnak a gazdák

Indul a 4.1-es farmfejlesztési kiírás

981

Szeptember 3-tól több mint 300 millió eurónyi uniós farmfejlesztési támogatásnak keres gazdát a Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség. A hétfőtől megpályázhatóvá váló 4.1-es intézkedés finanszírozási forrásaiért a hegyvidéki övezetben gazdálkodók külön versenyt futnak: a növénytermesztők rendelkezésére 26 millió euró áll, míg az állattartókéra 54 millió. A mezőgazdasági tevékenységeiket, gépparkjukat fejleszteni kívánó családi vállalkozások és kisgazdaságok üzleti terveit 59 millió euróból támogatják.

Pillanatkép a szarvasmarhafarmról. Eurómilliókból léphetnek magasabb szintre Fotó: Domján Levente

Hétfőtől, azaz szeptember 3-tól újabb pályázati kapukat nyit meg az uniós pénzből fejleszteni kívánó mezőgazdasági vállalkozások előtt a Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség (AFIR). Az Országos Vidékfejlesztési Program (PNDR) 4.1-es intézkedésének napokon belül induló új kiírásának keretébe összesen 303 millió euró vissza nem térítendő támogatás áll a pályázni kívánó gazdaságok rendelkezésére farmjaik fejlesztésére, mezőgazdasági épületek, istállók, gabonatárolók felújítására vagy építésére, eszköz- és gépállományuk bővítésére. A vissza nem térítendő támogatás felső határa a pályázó farm mérete és a tevékenység összetettségének függvényében százezer eurótól akár egymillió euróig is terjedhet. A finanszírozásra benyújtott üzleti terveket az állattenyésztők esetében az idei esztendő végéig, míg a növénytermesztők, valamint a családi farmok és kisgazdaságok esetében 2019. március 31-ig fogadja az ügynökség.

Növénytermesztők: 90-ről indul a minőségi pontszámhatár
A 4.1-es, farmfejlesztési intézkedés keretében kínált 303 millió eurós keretösszeget öt nagyobb pályázói csoport között osztotta el az AFIR: a növénytermesztők közül azok a farmerek, akik hegyvidéki övezetben tevékenykednek – mint például a Hargita megyeiek –, 26 millió eurós támogatási keretösszegből, míg a síkvidéken tevékenykedő gazdatársaik 53 millió eurós keretből nyerhetnek finanszírozást. A növénytermesztők szeptember folyamán benyújtott pályamunkái csak akkor nyerhetnek, ha elérik vagy meghaladják a minőségi küszöbértékként megszabott 90 pontot. A projektek sikeréhez kellő minőségi pontszámhatár a következő hónapokban folyamatosan csökken: októberben 85 pont, novemberben 80 pont, decemberben 75 pont, februárban pedig már 65 pont elérése is elegendőnek bizonyulhat. Amennyiben a támogatási keretösszeg időközben nem fogy el, a farmfejlesztési intézkedésre pályázó növénytermesztők üzleti tervei március folyamán, azaz a kiírás utolsó hónapjában akár már a minimálisan megkövetelt 25 ponttal is támogatást nyerhetnek.

59 millió euró a családi gazdaságok fejlesztésére
A családi farmok és a kisgazdaságok támogatására a 4.1-es intézkedés hétfő reggel induló kiírásában 59 millió eurót szánnak. Esetükben a növénytermesztőkéhez hasonlóan alakul a minőségi pontszámhatár, annyi különbséggel, hogy a szeptemberben beérkező pályázatok elbírálásához megkövetelt küszöbérték 90 helyett 80 pontról indul. Októberben így már a 75 pontot teljesítő projektek is jó eséllyel finanszírozást nyerhetnek: a minőségi pontszámhatár a következő hónapokban pedig további 5 ponttal csökken, egészen februárig, amikor is a pályázóktól elvárt pontszámhatárt 55 pontra süllyed. A kiírás utolsó hónapjában, 2019 márciusában a pályázat támogathatóságához némi szerencsével már a minimálisan kért 25 pont elérése is elegendő lehet.

Igyekezniük kell az állattenyésztőknek
A legszűkösebb pályázati határidőkkel, ugyanakkor a legnagyobb támogatási keretösszegekkel az állattenyésztők gazdálkodhatnak: a 4.1-es intézkedés szeptember 3-án rajtoló kiírásának keretében a hegyvidéki övezetben tevékenykedő állattartók 54 millió euróra, míg a síkvidéken tevékenykedő állattenyésztők 111 millió euróra nyújthatják be farmfejlesztési elképzeléseiket számszerűsítő üzleti terveiket. A minőségi pontszámhatárt az első hónapban benyújtott projektek esetében 50 pontnál húzták meg, azaz szeptember folyamán ennyit legalább el kell érniük ahhoz, hogy pályázatuk finanszírozást nyerhessen. Októberben ugyanakkor a sikerhez már 40 pont, novemberben 30 pont, decemberben pedig a minimálisan megkövetelt 25 pont is elégségesnek bizonyulhat, feltéve, hogy a pályázatok december 31-i leadási határideje előtt beérkezett projektek nem fedik le kétszeresen az alintézkedésben rendelkezésre álló keretösszeget.
A 4.1-es intézkedés minden részletre kiterjedő teljes pályázati útmutatóját a Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség honlapjáról (www.afir.info) tölthetik le az érdeklődők.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.