Hétfőtől pályázhatnak a gazdák

Támogatás mezőgazdasági biztosításra

2 324

Hétfő reggel 9 órától nyitja meg a pályázók előtt a 17.1-es intézkedést a Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség. A gazdák a megkötött mezőgazdasági biztosításokra kérhetnek 70 százalékos díjtámogatást a célra elkülönített 15 millió eurós alapból. A pályázatokat kizárólag online fogadják.

Burgonyafigyelés                                                                                                         Fotó: Domján Levente

Május 11-től, azaz jövő hét elejétől fogadja a hazai növénytermesztők és állattenyésztők mezőgazdasági biztosítási díj-támogatásokra vonatkozó pályázatait a Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség (AFIR). A pályázatokat kizárólag elektronikus formában, a www.afir.info weblapra feltöltve nyújthatják be az érdeklődők – számolt be tegnap lapunkhoz eljuttatott közleményében az ügynökség. Az Országos Vidékfejlesztési Program (PNDR) 17.1-es intézkedése keretében a 2019-es őszi, valamint a 2020-as tavaszi vetésekre, továbbá a haszonállatokra és az ültetvényekre, gyümölcsösökre kötött mezőgazdasági biztosításaik után igényelhetnek támogatást a gazdák: a pályázat révén elérhető támogatás a biztosítási díj legtöbb 70 százaléka lehet. A célra 15 millió euró áll rendelkezésre, amit a pályázati keretösszeg idő előtti kimerüléséig, vagy legkésőbb november 30-ig nyújthatják be támogatásigényléseiket a termelők – derül ki az AFIR közleményéből.
A mezőgazdasági biztosítási díj-támogatásokról szóló intézkedés május 11-i indulását a múlt héten Adrian Oros mezőgazdasági miniszter is beharangozta, ám a tárcavezető ígérete szerint a 17.1-es intézkedés keretében a gazdálkodóknak nyújtható támogatás 40 millió euró lesz. Az AFIR közleményében viszont a miniszter által bejelentett megpályázható keretösszegnek csupán a harmada szerepel. A tárcavezető szerint a korábbi szabályokhoz képest a gazdák könnyített feltételekkel pályázhatnak. A támogatás elnyeréséhez jelentősen egyszerűsítve, csupán négy alapdokumentumra: a megkötött biztosítási szerződésre, a biztosítási díj legalább felének kifizetését igazoló nyugtára vagy átutalási kivonatra, a gazda személyigazolványának másolatára és banki folyószámla-igazolására van szükség. A 17.1-es intézkedés részletes pályázati útmutatója az AFIR honlapján tanulmányozhatják az érdeklődők.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek