2021, január 21, csütörtök.
custom_html_banner1

Hétfőn kezdődik a beiratkozás

A tavalyhoz hasonlóan, alapképzésben 221 tandíjmentes és 294 költség-hozzájárulásos helyre várják a sikeresen érettségizett diákokat a Sapientia – EMTE Csíkszeredai Karára a négy tudományterületen meghirdetett 15 szakra – számoltak be az egyetem vezetői sajtótájékoztató keretében. Bejelentették, a nyári időszakban is tartanak érettségi felkészítőt, összevonják a Csíkszeredai Karokat, és folytatják az épület felújítását is.

Sajtótájékoztatón ismertették az egyetem kínálatát Fotó: Balázs Árpád
Sajtótájékoztatón ismertették az egyetem kínálatát Fotó: Balázs Árpád

[dropcap]Ö[/dropcap]sszesen 15 szakra iratkozhatnak alapképzésre idén a diákok a gazdasági, humán-, műszaki és társadalomtudományok területén. A beiratkozás minden szakra egységesen július 13-án kezdődik, és attól függően, hogy tartanak-e felvételit vagy csak iratcsomót kell benyújtani, általában két hétig tart naponta 9–15 óra között.
Mesterképzésre az eddigi fordító és tolmács, fenntartható biotechnológiák, kommunikáció és közkapcsolatok szakok mellett a 2015–2016-os tanévtől két új szakkal bővült a csíkszeredai helyszín kínálata, és összesen 91 tandíjmentes és 82 költség-hozzájárulásos helyet hirdettek meg.
A budapesti Corvinus Egyetem eddig kihelyezett mesterképzéseként működő Vezetés és szervezés szak idéntől a két intézmény közös képzésévé válik, így a képzést sikeresen elvégzők mindkét intézménytől kapnak oklevelet – tájékoztatott Makó Zoltán, a Gazdaság- és Humántudományok Kar dékánja. Várhatóan a következő tanévtől indul az Alkalmazott közgazdaságtan és pénzügy mesterképzés is, amelynek szakmai partnere a Kaposvári Egyetem és a Magyar Nemzeti Bank Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítványa. Ebben az esetben az engedélyezési folyamat várhatóan július végén zárul – tette hozzá. Idén először indítanak második szintű pedagógiai modult, az egyéves képzésre azok jelentkezhetnek, akik már elvégezték az első szintűt, és sikeres elvégzésével középiskolában taníthatják a képzettségüknek megfelelő szaktantárgyat.
Beiratkozásnál az idén is figyelembe veszik az egyetem által szervezett versenyeken elért jó eredményeket, valamint a szaknak megfelelő tantárgyversenyek és más rangos versenyek díjazottjai is felvételi-kedvezményben részesülnek.
A beiratkozási díj idén 50 lej, és a tandíj összege sem változott, a szakok többségén 250 eurót kell fizetni a költség-hozzájárulásos helyeken évente – mondta el Búzás Beáta PR-felelős.
További újdonság, hogy a következő tanévtől összevonják a csíkszeredai karokat, és ismét Sapientia – EMTE Csíkszeredai Kar megnevezéssel fog tovább működni az intézmény. A dékánválasztást a következő év folyamán tartják, várhatóan április-május környékén fog lezárulni.
A nyári időszakban is tartanak érettségi felkészítőket, amelyen az előző tanévben 200 középiskolás diák vett részt rendszeresen. Román nyelv és irodalomból augusztus 10–14. között, matematikából augusztus 17–21. között bővíthetik tudásukat azok, akiknek nem sikerült az érettségijük.
Makó Zoltán elmondta, nyáron is folytatják az épület felújítását: bebútorozzák a bentlakási szobákat, felszerelik az informatika, a nyelv és tolmács, az élelmiszertudomány és a biotechnológia laboratóriumot, kicserélik az ajtókat, felújítják a folyosókat, és a hallgatók számára klubhelyiséget hoznak létre az alaksorban.

Háromszéki Eszter

Kapcsolódó cikkek:

14,338RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb