2021, január 24, vasárnap.
custom_html_banner1

Hétfőn kezdik az oltást

Január 4-én, hétfőn kezdődik a koronavírus elleni oltás Hargita megyében. Elsőként az egészségügyi alkalmazottakat oltják be – tudtuk meg Finta Hajnaltól, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság igazgatóhelyettesétől.


Brassóból hozzák majd a koronavírus elleni vakcinákat Hargita megyébe, jelenleg az igények felmérése zajlik. Elsőként a kórházakban dolgozó szakszemélyzet, a mentősök, a családorvosok, a fogorvosok és a gyógyszerészek kérhetik a mintegy egy éve megjelent kór elleni oltást – mondta lapunk érdeklődésére Finta Hajnal, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság igazgatóhelyettese.

– Még nem érkezett meg az oltóanyag Hargita megyébe, viszont a szállítás szervezése már folyamatban van, hiszen komoly logisztikát igényel. A szállítás és a tárolás is különleges körülményeket igényel, többek között nagyon alacsony hőmérsékletet, és ennek a logisztikája nem egyszerű. Nyilván, hogy országszinten, illetve Európa-, meg világszinten kidolgozták, és az előírt normáknak megfelelően történik a szállítás, de még nem érkezett meg a megyébe az oltóanyag – szögezte le az egészségügyi szakember.

Az első injekciókat a megyében lévő öt kórházban adják be.

– Most dolgozunk az igények összesítésén, mivel ahogy mondtam, a szállítás és a tárolás speciális körülményeket igényel, illetve egy tálca több száz dózist tartalmaz, pontosan meg kell szervezzük, hogy mekkora mennyiséget igénylünk, azért, hogy a veszteségeket elkerüljük vagy legalábbis a minimális szintre csökkentsük – tette hozzá a közegészségügyi igazgatóság igazgatóhelyettese, aki arra kéri a lakosságot, hogy bízzon a szakemberekben, a tudósokban, az orvosokban, és oltassa be magát.

– Világjárványról van szó, és ez csak akkor szűnik meg, hogyha a lakosság 60-70 százaléka be lesz oltva. Ez nyilván, hogy mindenkinek csak a hasznára fog szolgálni, tehát mind a lakosságnak, mind a megterhelt egészségügyi rendszernek, gazdaságnak, meg minden korlátozás enyhítésére. Azt gondolom, hogy az átoltottság egy közös érdek. Nem utolsósorban szenvedő emberek vannak, és ahogy tudjuk, a betegség miatt elhalálozások is történtek, úgyhogy egyértelmű, hogy az úgynevezett csoda megérkezett, és arra biztatok mindenkit, hogy éljünk a lehetőséggel – hangsúlyozta Finta Hajnal, aki a hiteles információforrásokból való tájékozódásra is biztat.

Előző cikkTömeg, turizmus
Következő cikkJól zárják az évet

Kapcsolódó cikkek:

14,353RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb