Hétezer liter országszerte

84

A MOL Románia 2012 óta biztosít lehetőséget a háztartásokban keletkező étolajhulladék leadására. Felméri Erzsébettől, a MOL Románia szóvivőjétől megtudtuk: tavaly összesen 7025 liter használt étolaj gyűlt össze a töltőállomásokon, ehhez a Hargita megyei lakosok 300 literrel járultak hozzá.

Hargita megyéből 300 liter gyűlt. A környezettudatosság útján Fotó: archív

Duguláshoz vezethet a használt étolaj vécébe öntése, a szemétbe vagy patakba öntése súlyosan károsítja a környezetet, különösen akkor, ha ivóvízbe kerül. Felmérések alapján egyetlen csepp elhasznált sütőolaj ezer liter tiszta vizet képes beszennyezni. Állandó gyűjtőpontokból ugyanakkor meglehetősen kevés van. A legnépszerűbb a MOL Románia benzinkúthálózata, a kijelölt töltőállomásokon 2012 óta kínálnak lehetőséget a környezettudatos eljárásra. Az ott leadott anyagok a Concept Oil vállalathoz kerülnek, ahol több lépésben távolítják el a szennyeződéseket.
Felméri Erzsébet szóvivő lapunk kérdésére elmondta: bármikor le lehet adni a használt sütőolajat, amelyet az adott töltőállomás személyzete átvesz, majd erre kijelölt tartályba helyez.
– A gyűjtés nincs időponthoz kötve. A MOL Románia partnervállalata, a Concept Oil szállítja el a leadott olajat, amelyet előírások szerint dolgoznak fel – közölte Felméri Erzsébet. Az étolajat először tisztítási procedúrának vetik alá és eltávolítják a szennyeződéseket, majd az így kapott folyadékból bio üzemanyagot állítanak elő.
Hargita megyében tavaly 300 liter étolajat adtak le a MOL állomásain, országszerte pedig 7025 liternyi káros folyadék gyűlt össze.
– Csíkszeredában 120 liter háztartási olajat adott le a lakosság az elmúlt évben. Egyébként használt elemeket és bádogdobozokat is gyűjtünk az állomásoknál, fordulhatnak hozzánk, ha halmozódik a szemét – közölte a szóvivő.
Összesen 22 városban található gyűjtőpont, köztük Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen és Gyer­gyószentmiklóson is. Bővebb információk a www.molromania.ro oldalon érhetők el.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek