2021, január 28, csütörtök.
custom_html_banner1

Hétéves kisfiú nyerte a harmadik előfutamot

A 91 esztendős zetelaki László János bácsi – aki 1941-ben Tölgyesen teljesített huszárszolgálatot a székely határőr zászlóaljban – nyitotta meg az Udvarhelyszéki Vágta harmadik előfutamát a Deság kapuban. Sokan kilátogattak a fenyőerdő alá, hogy szurkoljanak a lovasoknak.

Nagy érdeklődés övezte a harmadik előfutamot is Fotó: Hosszú Zoltán
Nagy érdeklődés övezte a harmadik előfutamot is Fotó: Hosszú Zoltán

[dropcap]E[/dropcap]gy olyan embert köszönthetünk a köreinkben, aki valamikor a határokon az életét kockáztatva védte a magyar hazát – mondta Kovács Nemes László főszervező, aki arra kérte a felsorakozott lovasokat, hogy hangosan üdvözöljék az egykori huszárt, majd a farkaslaki lovascsapat vezetője átadta a vándorzászlót a házigazdáknak.
– Az az ember, aki a zászlót hordozta, mindig több volt a huszárnál. Zászlóért, ha kell, meghalunk, de zászlót úgysem hagyunk el – ezen szavak kíséretében vette át a zászlót László János bácsi.
A harmadik futamon tiszteletét tette Borboly Csaba megyei tanácselnök is, aki arról beszélt többek közt, hogy a ló szeretete összeköti a magyarokat, bárhol is éljenek a világban.
– Tegnap éppen Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel közösen vettünk részt Oltszemen a lipicai lovak seregszemléjén, és úgy gondolom, van mivel büszkélkedjünk lóállomány szempontjából itt, Székelyföldön. Örülök annak, hogy vannak emberek, akik hisznek abban, hogy a ló nem a múlt, hanem a jelen és a jövő is. Biztassuk a lovasokat, támogassuk, segítsük, mert nem igaz, hogy a traktorra le lehet cserélni a lovat, hiszen a ló a társunk, szükség van rá, minket jelképez – fogalmazott a megnyitón Borboly Csaba.
Kovács Nemes László főszervező mielőtt átadta volna a szót Zetelaka polgármesterének, megköszönte a támogatást, hiszen Zetelaka immár másodszorra adott helyt a vágtának, és valószínűleg még hosszú évekig fognak ide hazajárni.
Nagy Attila polgármester arról beszélt, hogy a vágta idei helyszínén, a Deság kapuban régebben is szerveztek lovas vetélkedőt, illetve rönkhúzó-versenyt és ló szépségversenyt.
– A lovasok versengése mellett fontos a hagyományőrzés és a közösségépítés. A magyar katonák, a huszárok lóháton védték a hazát. Mennyivel jobb összegyűlni egy ilyen közösségben és elbeszélgetni, mint fellépni a Facebookra – fogalmazott Zetelaka polgármestere, majd kiragadott és elmondott egy részt Zete várának legendájából, amelyben megjelenik a ló.
A harmadik előfutamon csapatban első lett Farkas­la­ka és Ho­mo­ródalmás, második helyezést ért el Homoród­szent­pál, harmadik Homoród­szent­pé­ter, negyedik pedig Ho­mo­ród­szent­márton csapata. Egyéniben első helyezést ért el atlanti pónilovával a hétéves zetelaki Gergely Mátyás, második lett Vass Imre, harmadik Pál István, negyedik Lukács Tamás, ötödik pedig Orbán Brigitta.
Tíz csapat, harminchat versenyző mérte össze ügyességét és tudását. A harmadik előfutamon Gergely Mátyáson kívül még két kis legény – Lukács Tamás, Szakács Bence – is pónilóra ült és versenyzett. A nagyszerű helyszínre sokan kilátogattak, ahol a lovas ügyességi versenyen kívül számos szórakozási lehetőséget biztosítottak a szervezők. A következő, negyedik futamra Kápolnásfaluban kerül sor augusztus 9-én.

Nagyálmos Ildikó

Kapcsolódó cikkek:

14,356RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb