Hetente megismétlik a gyűjtést

Pénteken először indult útnak a Csíki komposzt-expressz a megyeszékhelyen. A kezdeményezők szerint meglepően jól sikerült figyelemfelkeltő akciójuk, amelyet heti rendszerességgel megismételnek a kijelölt útvonalakon. A legelső gyűjtésen száz liter zöld hulladékot adtak le az érdeklődő csíkszeredaiak.

Komposzt-expressz. Környezetbarát kezdeményezés Fotó: Facebook

Körülbelül százliternyi biológiailag lebomló hulladékot gyűjtöttek a Csíki komposzt-expressz megálmodói a megyeszékhelyen. Az érdeklődők meghatározott útvonalakon adhatták le a háztartásukban összegyűlt zöld hulladékot pénteken, s mint kiderült, egyetlen gyűjtőponton sem vártak hiába az akció szervezői.
A névtelenséget kérő ötletgazdák szerint meglepően jól sikerült a komposzt-expressz első útja, így hetente megszervezik a rendhagyó gyűjtést.
– Azt hittük, hogy csak pár embert tudunk majd megszólítani, ehhez képest nagyon sokan éltek a lehetőséggel, és bekapcsolódtak a környezettudatosságra nevelő akcióba. Kicsik és nagyok egyaránt részt vettek, sőt olyan személy is akadt, aki csak azért kéredzett el a munkahelyéről, hogy zöld hulladékot tudjon leadni – közölte a szervező, megjegyezve: intézményes szinten kellene gyűjtőpontokat elhelyezni a városban, hiszen nemcsak a levelek, és egyéb kerti hulladék termelődik a háztartásokban, és lenne bőven mit leadniuk a tömbházakban élőknek.
Mint kiderült: már most be lehet jelölni a Csíki komposzt-expressz Facebook-oldalán azt, hogy milyen gyűjtőponttal bővüljön a következő akció útvonala. A szervezőtől megtudtuk: természetesen voltak olyanok is, akik megmosolyogták a kezdeményezést, de összességében pozitív tapasztalat volt a pénteki felhívás.
– Tudni kell azt, hogy óriási mennyiségű komposzt kell ahhoz, ha valaki vegyszerek nélkül akarja ápolni a veteményét. Mi erre törekszünk a párommal, és a begyűlt zöld hulladékot otthon felhasználjuk – közölte a Hargita Népe kérdésére a szervező, aki szerint a környezettudatos élet nemcsak Nyugaton lehetséges, Csíkszeredában is vannak, akik átérzik ennek fontosságát.
A Csíki komposzt-expressz tehát szeptember 20-án, pénteken újból elindul, további részletek az esemény Facebook-oldalán érhetők el.

Keresztes Bea

Kapcsolódó cikkek:

14,240RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb