2021, január 18, hétfő.

Hetekig kell várni a születési bizonylatra

Csíkszeredában akár három hetet is várni kell az újszülöttek születési anyakönyvének kibocsátására, míg Szé­kely­ud­varhelyen két nap alatt lebonyolítják ugyanezt a folyamatot. Egyes vélemények szerint az újszülöttek jogai sérülnek, vészhelyzet esetén azonban – mint megtudtuk – azonnali megoldást biztosítanak. Az osztályon dolgozók létszámának emelésétől várnak javulást.

Hirdetőtábla a városháza folyosóján. Több emberre van szükség Fotó: Szőke Zsuzsa

Egyik csíkszeredai olvasónk augusztus 27-én szülte gyermekét, és annak ellenére, hogy egy nappal később férje benyújtotta a polgármesteri hivatalban a szükséges iratokat, a gyermek születési igazolványának kiállítását szeptember 17-re ígérték. Egyes meglátások szerint így az újszülött 3 hétig nem élhet bizonyos személyiségi jogaival, hiszen egészségügyileg nem biztosított. Olvasónk hozzátette, hogy ezen túlmenően kellemetlenséget okoz, hogy az apuka a munkahelyén járó 5 szabadnapot csak szeptemberben igényelheti, mivel az adott cég csak hónap végén tudja elszámolni ezen napokat, a születési anyakönyv alapján.

Egészségbiztosítási hiányosságok
Dr. Soós Szabó Klára, a háziorvosokat tömörítő megyei szervezet elnöke EMNP-s önkormányzati képviselőként még februárban felhívta a figyelmet arra, hogy a születési anyakönyv kibocsátásáig az újszülött személyiségi jogai sérülhetnek.
– Évekkel ezelőtt még néhány napba került egy újszülött születési bizonyítványának a kiállítása, ma már ez 10 naptól egészen 3 hétig is terjedhet – közölte dr. Soós Szabó Klára. A családorvos továbbra is úgy látja, hogy az újszülött a személyiségi jogaitól van megfosztva, hiszen az egészségügyi rendszerben való regisztrálásnak a születési bizonyítvány a feltétele, így nem jogosult semmilyen ingyenes egészségügyi ellátásra, amíg nem kerül eme okirat birtokába.
A családorvos 48 órán belüli családlátogatását is a szülőnek kell fedezni ez esetben, ami mindkét félnek kellemetlen, hisz a családot így anyagi veszteség éri. Ha viszont a családorvos nem kér pénzt eme szolgáltatásáért, őt éri anyagi veszteség, hiszen az utazását, idejét és felelősségét senki sem téríti meg. A család látogatásának költsége egyébként 50 és 100 lej között mozog, körülményektől és orvosoktól függően. Mellesleg: a magyar állampolgárság és útlevél igénylését is késlelteti ez a folyamat.

Nincs jogsértés
Wohlfart Rudolf, Csíkszereda jegyzője arról tájékoztatott, hogy addig, amíg az önkormányzat betartja az erre vonatkozó előírásokat, nem beszélhetünk személyi jogsértésről.
Az újszülöttek születési bizonyítványának kibocsátására, illetve a határidőkre vonatkozóan két jogalap létezik: az anyakönyvezést a 1996/119-es törvény szabályozza, míg a határidőkről a 2011/64-es kormányhatározat rendelkezik, amelyet legutóbb a 2016/801-es kormányhatározat módosított, egyetlen pontban.
– A 29-es cikkely szerint az okirat kibocsátására az addig meghatározott 15 napos határidőt 30 napra növelték, tehát határidőn belül teljesítünk. Csíkszeredában az anyakönyvvezetői feladatot két személy végzi, akik minden tőlük telhetőt megtesznek munkájuk elvégzése érdekében. Abban az esetben azonban, ha egy gyermek egészségügyi problémákkal küszködik, már a kórház informálja az anyakönyvvezetőket, így a gyermek születési bizonyítványát már a kérés napján kiállítják – részletezte Wohlfart Rudolf jegyző.
Geréd Enikő, a lakossági nyilvántartó és anyakönyvi iroda osztályvezetője elmondta, hogy idén eddig összesen 971 gyermeket anya­könyveztek.
Füleki Zoltán alpolgármester kérdésünkre elmondta: egy anyakönyvvezetői állás meghirdetése folyamatban van, és reményei szerint szeptember végén belső átszervezéseknek köszönhetően még több anyakönyvvezetői állást tölthetnek be.
Csíkszeredában egyébként az ügyfélfogadás hétköznapokon – hétfőn, kedden és csütörtökön – 8 és 13 óra között, délután pedig 14 és 17 óra között, továbbá szerdán és pénteken 8 és 13 óra között zajlik.

A közeli városokban

Székelyudvarhelyen a városházán jelenleg négy anyakönyvvezető dolgozik, az újszülöttek születési bizonyítványának ki­állítása a kéréstől számított legfeljebb két napon belül megtörténik, az ügyfélfogadás pedig hétfőtől szerdáig 10 és 13 óra között, csütörtökön 10 és 13, illetve 15 és 18 óra között, pénteken pedig 10 és 12 óra között történik. Tegnapig 997 újszülöttnek állítottak ki születési bizonyítványt. A jóval kisebb lélekszámú Gyergyószentmiklóson Csík­­sze­redához hasonlóan az anyakönyvvezetői feladatot két személy tölti be, az ügyfelek fogadása pedig a delelőtti órákban 8 és 12 óra között, míg délután 14 és 16 óra között történik. Augusztus 31-ig összesen 244 újszülöttet anyakönyveztek.

Barabás Emőke

Kapcsolódó cikkek:

14,316RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb