Hét tanulónk az országos szakaszon

193

Gyergyóalfaluban, a helyi Sövér Elek Szakközépiskolában rendezték a VII. Fürkész helyesírási és nyelvhelyességi verseny megyei szakaszát, ahol 209 II–IV. osztályos tanuló mérte össze tudását nyelvhelyesség, nyelvi játékok, közmondások, szólások, illetve különböző nyelvi rejtvények terén.

Heten mennek az országos versenyre. Szép eredmény Fotó: Hunyadi János

Hargita megyéből összesen 864 tanuló jelentkezett az Oktatási és Tudományos Minisztérium által támogatott Fürkész helyesírási és nyelvhelyességi tantárgyversenyre, a megyei szakaszra viszont huszonöt százalékuk jutott tovább, az alfalvi megmérettetést követően pedig hét diák képviseli megyénket a nagyváradi országos szakaszon.
„A magyar nyelv olyan, mint egy hangszer. Aki játszani akar rajta, annak minden áldott nap gyakorolnia kell” – ezzel a Lénárd Sándor-idézettel köszöntötte a gyermekeket és pedagógusokat a díjkiosztón Vargyas Hajnalka tanítónő, aki Hunyadi Irénkével közösen szervezte az alfalvi versenyt. Az idézethez visszatérve megjegyezte, minden gyermek csodálatosan játszott a törékeny, azonban mégis értékes hangszeren, a betűk és szavak játékából pedig nagyszerű dallamok születtek a verseny végére.
Köllő Sándor iskolaigazgató arra biztatta a tanulókat, hogy – eredménytől függetlenül – továbbra is vegyenek részt a versenyen, és elmerülve az anyanyelv rejtelmei­ben, igyekezzenek minél jobban megismerni azt. Első alkalommal a verseny megálmodója és az országos szakasz főszervezője, Krasznai Tünde is jelen volt a megyei megmérettetésen, elmondása szerint mindig Hargita megyéből jelentkezik a legtöbb gyermek. Hozzátette, figyelemmel kísérte a szervezők munkáját, és örömmel tölti el, hogy részt vehetett az eseményen, ugyanakkor hangsúlyozta: köszönet illeti a felkészítő pedagógusokat, hisz a komoly hozzáállásuk és munkájuk nélkül nem jöhetett volna létre a verseny.
A második osztályosok kategóriájában a székelyudvarhelyi Orbán Balázs Általános Iskola tanulója, Tóth-Schmidt Orsolya, valamint a szintén udvarhelyi Móra Ferenc Általános Iskolából Tamás Anna is első helyezést ért el, míg harmadik helyen a csíkszeredai Nagy István Művészeti Középiskolából Borbáth Eszter végzett.
A harmadikosoknál a Nagy István Művészeti Középiskola tanulója, Nagy Anna Lilla bizonyult a legügyesebbnek, második pedig Lőrincz Barbara lett a szé­kely­ud­varhelyi Bethlen Gábor Általános Iskolából.
A negyedik osztályosoknál Csík­szeredába mentek a legjobb eredmények, hisz első helyezést a Nagy István Művészeti Középiskola tanulója, László Kata ért el, míg második legügyesebbnek a József Attila Általános Iskolából Galaczi Fanni bizonyult. Az említett hét tanuló vehet majd részt a verseny országos szakaszán, amelyet Nagyváradon szerveznek.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek