Hét tagállam már teljesítette a kvótát

102

A Minority SafePack polgári kezdeményezés sikeréhez szükséges hét tagállamban már összegyűlt a kellő mennyiségű aláírás, így már csak az egymillió elérése a cél. Az európai kisebbségvédelmi csomag kidolgozásának érdekében Magyarország, Románia, Spanyolország, Lettország, Szlovákia után tegnap Horvátország és Dánia is meghaladta a kvótáját.

A Minority SafePack európai polgári kezdeményezés az őshonos kisebbségek védelmére irányuló EU-s minimumokat, jogokat és kötelezettségeket kíván kidolgozni, pontosabban elindítani az európai vezetést ennek irányába. Ahhoz, hogy a kezdeményezés érvényes legyen, két feltételnek kell eleget tennie: egyrészt egymillió aláírást kell összegyűjteniük a kezdeményezőknek, másrészt legkevesebb hét tagállamban el kell érni az Európai Bizottság által népességarányosan megállapított kvótákat.
Utóbbi a tegnap teljesült. A kvótákat Magyarországon, Romániában, Spanyolországban, Lettországban, Szlovákiában, Horvátországban és – hetedikként – a délutáni órákban Dániában is meghaladták. Az online aláírásgyűjtésben öt ország teljesítette az elvárást, a kérdőíves módszerrel pedig Szlovákia és Horvátország is elérte a szükséges kvótát. A leglátványosabban Magyarország teljesített túl: a szükséges 15 750 aláírás „dacára” közel 400 ezret gyűjtöttek az anyaországban.
Lapzártánkkor a legfrissebb kimutatás több mint 902 ezer aláírót számlált. A többi – szűk 100 ezer – aláírásnak április 2-ig kell összegyűlnie.

Kovács Hont Imre

A cikk a Hargita Népe március 20-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek