csütörtök, november 26, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Hét ország képviselőit várják

Gyergyóalfalu idén is sikeresen pályázott az Európa a polgárokért uniós program keretéből, így a községben hagyományos gazdanapi sokadalmat az európai sokszínűség jellemzi majd. Szeptember 17–22. között hét ország tíz településének küldöttségeit látja vendégül a falu, hogy egymás gazdasági tevékenységét megismerve kapcsolódási pontokat keressenek.

Hagyományt teremtettek. Tapasztalatcserén alapuló együttműködés Fotó: Boncina-Székely Szidónia

Építsük együtt az európai jövőt címmel nyert 25 ezer eurós pályázati összeget Gyergyóalfalu önkormányzata. A település tavaly hasonló pályázat keretében hat ország hét településének küldöttségeit hívta meg, hogy a falunapok keretében egymás kulturális és gasztronómiai értékeit megismerve közös célokat és kapcsolódási pontokat keressenek. A program sikere arra bátorította az önkormányzatot, hogy idén tovább vigyék és bővítsék a projektet, mind a résztvevők, mind a célok tekintetében.
– Mivel térségünknek fő jellegzetessége, megélhetése a mezőgazdaság, szeretnénk a rendezvényt erre az alapra építeni. Megmutatjuk a vendégeinknek, hogy mivel rendelkezünk e téren, milyen irányba szeretnénk haladni, és ugyanezt várjuk tőlük is. Szeretnénk, ha a találkozó által a gazdáink lehetőséget kapnának, hogy a jelenleginél jobban, dinamikusabban tudják majd fejleszteni gazdaságaikat – mondta el Gáll Szabolcs polgármester, sajtótájékoztatón ismertetve a programot.
Magyarország, Szlovákia, Szer­bia, Olaszország, Horvátország és Lengyelország mellett idén Németország is képviselteti magát, bővítve a tavalyi sokszínűséget, így több mint kétszáz vendég érkezik a községbe a Gazdanapi Sokadalom ideje alatt.
– Európai kontextusban kell látnunk az értékteremtő folyamatokat, amelyekben az értékőrzés és -teremtés mellett ugyanolyan fontos az értékcsere is. Nekünk feladatunk, hogy ehhez lehetőséget teremtsünk, ebben az esetben a gazdasági szereplőknek – mondta el Kassay Péter megyei tanácsos, a pályázat koordinátora, és hozzátette, mindannyiunknak fontos, hogy egymás mellé helyezzük el magunkat a térképen ezekkel a településekkel.
A program pénteken konferenciával kezdődik, ahol a különböző országokból érkező gazdasági szereplők ismerkedhetnek egymás mezőgazdasági és ipari tevékenységeivel. Szombaton a nagy múltú Gyergyóalfalvi Gazdanapi Sokadalom programja egészül ki a vendégtelepülések gasztronómiai és kulturális bemutatkozásával, vasárnap pedig a projekt összegzésére lesz lehetőség.

Boncina-Székely Szidónia

Kapcsolódó cikkek:

14,234RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb