Hét gólt hozott az első székely rangadó: Magabiztos csíki előny az Erste Ligában

Őrzi magabiztos első helyét a Csíkszeredai Sportklub jégkorongcsapata az Erste Ligában, hiszen mindkét hétvégi meccsét behúzta. Ellentétben a Gyergyói HK-val, akik két hatpontos meccset veszítettek.

Két-két meccset tudott le a Csíkszeredai Sportklub és a Gyergyói HK a hétvégi jégkorong Erste Ligában. A két csapat ráadásul egymás ellen is összemérte erejét.

Gálázó Sportklub
A csíki csapa mint ligaelső fogadta a ligautolsó Hokiklub Budapestet, és bár az első harmadban is nagy fölényben játszottak, mégis csak egy gólt sikerült szerezniük. Ez viszont változott a második felvonásra, és gyakorlatilag a meccs feléig a kék-fehérek eldöntötték a három pont sorsát és négygólos előnyre tettek szert. Ugyanakkor a harmadik harmadban még rátettek egy lapáttal, és az Erste Liga idei szezonjában első csapatként elérték a két szemjegyű gólt.

Nagy küzdelemben vereség
A Gyergyói HK új edzőjével a fedélzeten harmadik meccsét játszotta, de ezúttal is idegenben kellett jégre lépjenek a piros-fehérek, méghozzá a Kontinentális Kupa csalóka eredményein túllépni igyekvő Brassói Corona vendégeként. Kiegyenlített mérkőzést hozott a nyitás, amint az várható volt. Az első emberelőnyükből viszont gólt jegyeztek a hazaiak. A GYHK előtt ekkor egymást követően három emberelőny jutott, de nemhogy gólt nem tudtak szerezni, egyet kaptak még. A második felvonás újabb vendégelőnnyel indult, amelyet Valdix már gólra váltott, mínusz egyre hozva a GYHK-t. A folytatás inkább a kakaskodásokról, mintsem a jégkorongról szólt. Kevés alkalommal voltak öt az öt ellen a felek, de az eredmény nem változott. A zárófelvonásra nem tudtak újítani a gyergyóiak, tompábbaknak tűntek ellenfelüknél, akik viszont ezt nem tudták büntetni, de a győzelem az övék maradt.

Az első székely rangadó
A Gyilkos-tó Kupa döntőjében 4–1-re nyert ugyan a GYHK a Sportklubbal szemben, ám a hivatalos meccseket figyelembe véve a kék-fehérek, akik menetelnek és a piros-fehérek, akik a keret minőségéhez képest gyengélkednek. Igaz, ez egy ilyen rangadón nagyon nem számít, ami viszont a csíki szakvezető, Jason Morgan dolgát nehezítette és ezt nyilatkozta is, hogy az új edzővel a fedélzeten nem tudta, mire számítson az ellenféltől.
A meccs viszont jól kezdődött a vendégek szempontjából, hiszen a második percben egy Brophey-villanás felakadt a vinklibe. A hazai csapatot nem hozta kétségbeesett helyzetbe a hátrány, és egy igencsak nézőszórakoztató meccsnek nézhettek elejébe. Helyzetek mindkét oldalon akadtak. A hazaiak főleg emberelőnyben voltak veszélyesek, a kilencedik perc elején egy szép támadás után Vorobjev egyenlített. Nem tartott sokáig a hazai öröm, hiszen alig 42 másodperc múlva Shalla szólóból visszavette a vezetést a vendégeknek. A folytatásban is iramos, helyzetekkel teli mérkőzést lehetett látni, majd a 16. percben Sára egy szerencsésen pattogó korongot értékesített, kiegyenlítve az állást.
A második felvonás a csíkiak szája íze szerint alakult. Sikerült játékukat a hazaikra erőszakolni, és sorra kapták az előnyöket is, szám szerint hármat egymás után. Ezekből kettőt góllal zártak, és sikerült megnyugtató kétgólos előnyt összeszedni negyven perc után.
A zárófelvonás hazai előnnyel indult, de nem igazán tudtak mit kezdeni vele, majd öt az öt ellen Bobcek szólóját fogta Adorján bravúrral. A GYHK igyekezett, rajtuk volt a nyomás, és egy-egy egyéni villanás után helyzeteket is tudtak teremteni, de Valdix és Vorobjev próbálkozását is hárította Adorján. Az 51. percben pedig már gólt is ünnepeltek a hazaiak, de kisles miatt érvénytelenítették azt. A záró 10 percre ráfordulva a Sportklub egyre magabiztosabban játszott. Alig több mint két perccel a vége előtt a hazaiak trénere időt kért, lehozta Ruczujt, de a létszámfölényből Becze szerezte meg az ötödik csíki gólt, lezárva a meccset.

Darvas Attila