Hét fertőzött a csíkszeredai kórház kardiológiai osztályán

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház. A megyében közel 600 orvos dolgozott 2018-ban Fotó: Archív
2 810

Újabb 12 korona-vírus fertőzést igazoltak. Ebből hét pozitív eredményt a megyei sürgősségi kórház kardiológiai osztályán jegyeztek – jelentették be szerdán az egészségügyi intézmény online tájékoztatóján. Mint elhangzott, elkezdték azon óvintézkedések bevezetését, amely megelőzheti a további terjedést.

– Az alkalmazottak előzetesen fertőzés-gyanús tüneteket produkáltak, így teszteltük őket. A szóban forgó hét személy – öt asszisztens és két orvosírnok – eredménye pozitív lett. Az osztályon levő betegeket is kivizsgáltuk, valamint az ott dolgozó többi alkalmazottat, első körben gyorstesztekkel. Ezek az eredmények egyelőre negatívak – mondta Konrád Judit, kórházmenedzser.

A kórház által kiadott közlemény szerint az eredmény megerősítése érdekében az osztály minden alkalmazottja számára PCR-teszt is készül, szerdán összesen 7 orvost, 19 asszisztenst, 2 takarítót teszteltek, a tesztek eredménye a késő este folyamán várható.

Tesztelik ugyanakkor koronavírusra az osztályra beutalt 31 beteget is. Beutaláskor számukra már készült egy teszt, ezt pedig ma megismétlik.

A további felmérés folyamatban van, a biztonság megőrzésének érdekében felfüggesztették az osztályra való betegfelvételt és a járóbeteg rendelést, amíg pontosan kivizsgálják az eseteket.

Dr. Balogh Csaba, a kardiológiai osztály főorvosa elmondta, felfüggesztették az ambuláns rendelést, a sürgősségi felvétel egyelőre még működik.

– Összesen 31 bent fekvő páciens van az osztályon, huszonnégy órán belül pedig már többet fogunk tudni. Az egy hete hazaküldött betegekkel is fölvettük a kapcsolatot, őket szintén ki kell vizsgálni és szükség esetén kezelni – fűzte hozzá a főorvos.

A pozitívan tesztelt hét kórházi alkalmazott be van utalva a kórház koronavírusos betegeket kezelő osztályaira, jól vannak, enyhe tüneteik vannak, illetve tünetmentesek.

Dr. Sergiu Sîngeorzan, a kórház járványtanász főorvosa elmondta, belső vizsgálat van folyamatban annak kiderítésére, hogy honnan kerülhetett be a fertőzés a kórházba. A feltételezések szerint a fertőzés kívülről, az alkalmazottak munkaidején kívüli tevékenység révén történhetett.

– Leszögezném, hogy a kórház mindent megtett annak érdekében, hogy megelőzzük a fertőzés bekerülését a nem koronavírusos betegeket ápoló osztályokra. Minden védőfelszerelés biztosítva volt és biztosítva van. Bizonyíték erre az, hogy a koronavírus-fertőzötteket ápoló osztályokon senki sem betegedett meg. Ugyanakkor az elmúlt hónapokban folyamatosan végeztünk járványtani ankétokat minden olyan alkalmazott esetében, akinek környezetében, akár községében, falujában, utcájában volt koronavírus-fertőzött, a mai napig 110 alkalmazottat teszteltünk. Biztosítom a térség lakosságát, hogy továbbra is fordulhatnak hozzánk bizalommal, mindent megteszünk a biztonságos és szakszerű egészségügyi ellátás biztosítása érdekében – mondta dr. Konrád Judit kórházmenedzser.

Borboly Csaba, az intézményt fenntartó Hargita Megye Tanácsának elnöke nyugalomra intette a lakosságot, és felhívta a figyelmet a felelős hozzáállás szükségességére. Mint mondta, a továbbiakban is tájékoztatják a lakosságot a fejleményekről.

Mint korábban beszámoltunk róla, Hargita megyében tizenkét új esetet jegyzetek az elmúlt 24 órában, így 232-re emelkedett a fertőzöttek száma.

A prefektusi hivatal közlése szerint a 232 fertőzött közül 131-en meggyógyultak, öt személy elhunyt, 96 beteget a csíkszeredai és székelyudvarhelyi kórházakban orvosi megfigyelés alatt tartanak.

Ugyancsak a kormányhivatal adatai szerint Hargita megyében jelenleg kilenc személy tartózkodik intézményes karanténban, 1421-en otthoni elkülönítésben vannak, 29-cel kevesebben, mint tegnap.

HN-információ

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.