Henter-kúria: nincs előrelépés

Szerződésbontás-hangulat

108

Immár egy éve aláírták a csík­szentimrei Henter-kúria felújítását célzó támogatási szerződést. Az elmúlt hónapokban az önkormányzat többször is közbeszerzési eljárást hirdetett, de jelentkezők hiánya miatt kifutottak az időből. Végül összevonták a tervezés és a kivitelezés licitjét, de ezúttal sem jártak sikerrel, mert a jelentkezők kifogásolták a becsült költségek főbb sarokszámait. Mint megtudtuk: a finanszírozási szerződés felbontása is benne van a levegőben.

Egyre romosabb állapotban. Düledező remények Fotó: László F. Csaba / Archív

Mint arról már korábban beszámoltunk, a csík­szent­imrei önkormányzat a Henter-kúria 2011-es megvásárlása óta nem sokat haladt a felújítási munkálatokkal. A nemesi udvarház kapujának restaurálása nagy eredmény volt ugyan, de ezt követően nem tudott előrelépni a polgármesteri hivatal.
A júniusban a tervezésre meghirdetett közbeszerezési eljárásra egyetlen jelentkező sem volt, így lejárt határidővel kérvényezték a tervezés és a kivitelezés licitjének összevonását. Az akkori remények szerint ez a lépés oldotta volna meg a kialakult patthelyzetet, de mostanra kiderült: fél év után sincs előrelépés. Fülöp Kinga alpolgármester lapunknak elmondta: hiába vonták össze és hirdették meg újra a közbeszerezési eljárást, újabb nehézségekkel szembesültek.
– A finanszírozási szerződésben megszabott értékre panaszkodnak a jelentkező cégek. Hiába volt öt érdeklődőnk, egyik sem tett konkrét ajánlatot, mert úgy gondolták, hogy túl alacsony összegből kellene gazdálkodjanak. Kérik a költségvetés újratervezését – közölte Fülöp Kinga, aki arról is beszámolt a Hargita Népének, hogy szerződésbontási hangulat uralkodik a nemesi udvarház kapcsán.
Az alpolgármester nehezményezte, hogy egy éven belül nem sikerült befejezni a kivitelezési terveket, s habár írásbeli felszólítást nem kaptak a munkálatok beszüntetésére, elmondása szerint „benne van a levegőben”.
– Újraszámítjuk a költségeket. Ha nem változik semmi, akkor az önkormányzat 1,5 millió lejes többlettel néz szembe. Benne van a szerződésben az, hogy minden pluszkiadást nekünk kell kifizetnünk, és ez hatalmas visszalépést jelent számunkra – mutatott rá Fülöp Kinga, megjegyezve: 35 százalékos árkülönbségről van szó, és kérdés az, hogy lesz-e rá keret. – A nemesi udvarház falai beáztak, a tető beszakadt, és itt a tél. Nem tudjuk, hogyan tovább – számolt be a kilátástalan helyzetről az alpolgármester, aki szerint egyelőre nincs olyan alternatíva, amely megoldaná a felmerült nehézségeket.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek