Hematológus, gyereksebész kellene

Krónikus a hiány egyes szakterületeken

351

Miközben az elmúlt években jelentősen csökkent a szakorvoshiány Hargita megyében, vannak olyan területek, amelyekre nagyon nehéz szakembert kapni. Például a megyében jelenleg nem dolgozik hematológus és számos, a gyermekeket érintő szakterületet is le kellene fedni.

A csíkszeredai megyei kórház. Elkelne még pár szakorvos fotó: László F. Csaba

A székelyudvarhelyi kórházban dolgozott egy hematológus, a szakember azonban jelenleg szülési szabadságát tölti, így a megyében most nem tevékenykedik hematológus szakorvos – tudtuk meg.
Dr. Konrád Judit, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház vezetője szerint nagyon nagy szükség lenne Csíkszeredában is hematológus szakorvosra. A közeljövőben azonban nem valószínű, hogy sikerül ezt a helyet betölteni, ez ugyanis nemcsak a megyében, hanem országos szinten is hiányszakmának számít. Legközelebb Marosvásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön tevékenykedik hematológus, az érintett betegeket ebbe a két városba szokták továbbküldeni – közölte Konrád Judit.
A hematológia a vér megbetegedéseivel, illetve a vérképző- és nyirokszervek betegségeivel foglalkozó szakterület, idetartozik például a leukémia, a limfómák, a vérszegénység, az alvadási zavarok kezelése – tájékoztatott dr. Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője.
Megerősítette, hogy az országban többnyire csak az egyetemi központokban dolgoznak hematológusok. Kifejtette, intézményük laboratóriumának támogatásával is jól tudna dolgozni Csíkszeredában egy hematológus, ugyanis korszerű diagnosztikai eszközeik vannak e szakterület számára. Tar Gyöngyi még felsorolta, számos, a gyermekeket kezelő szakterületen van orvoshiány a megyében, szükség lenne például gyermekek ellátására specializálódott kardiológusra, neurológusra, pszichiáterre, sebészre, altatóorvosra. Nincs továbbá sportorvos sem, más szakképzettségű orvos, illetve rezidens orvos dolgozik ezen a területen.

R. Kiss Edit

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek