Helyzetkép Oklándról

Saját pénzből gazdálkodtak

786

Oklánd községben tavaly saját költségvetésből készült el néhány beruházás, aszfaltoztak a község utcáin, az iskola tetőszerkezetének egy részét kicserélték, Homoródújfaluban ravatalozót építenek. Erről számolt be Cseke Miklós polgármester.

Cseke Miklós Fotó: Nagyálmos Ildikó

A tavalyi év – akárcsak néhány településen – Ok­lándon is rosszul kezdődött, hiszen ők is a zéró kategóriás költségvetésbe kerültek, azaz év végén elég becsületes összeg maradt a községkasszában, persze nem véletlenül, hiszen megvolt a helye, mégsem osztottak le pénzt a településnek. Ettől függetlenül sikerült néhány látványos beruházást elvégezniük: saját pénzből Oklándon leaszfaltozták a templom utcáját, ugyanakkor Karácsonyfalván felújították az óvoda és iskola épületét.
Szintén helyi költségvetésből épül Homoródújfaluban a ravatalozó, az elöljáró szerint jól haladnak a munkálatokkal, tavasz folyamán teljesen elkészül, így mindhárom településen lesz ravatalozó.
Tavaly Oklándon sikerült kicserélni a helyi kultúrotthon tetőszerkezetének egy részét, szintén saját pénzből.
– Pályáztunk az Országos Településfejlesztési Programnál, a megnyert összegből Karácsonyfalván egy hidat szeretnénk építeni, még nem írtuk alá a szerződést, de ez is folyamatban van. Emellett van egy nyertes, 75 ezer eurós LEADER-es pályázatunk is, amelyből egy kupával, ásóval, sánckaszával, utánfutóval felszerelt traktort vásároltunk. Február végére szállítják le a munkagépet – tájékoztat a polgármester. – Akárcsak más településnek, nekünk is megvan a szerződésünk az ingyen telekkönyvezésre, de nem dicsekszünk azzal, hogy jól haladnánk. A lakosság részéről is érzek érdektelenséget, nagyon sokan elszármaztak, rengetegen meghaltak, nehéz beazonosítani a terepet – panaszolja Cseke Miklós.
Most újítják fel az általános rendezési tervet, amely idén nagyjából elkészül. Mindhárom településen – Oklándon, Karácsonyfalván és Homoródújfaluban – van néhány aszfaltozásra váró utca, ezeknek a dokumentációját már elkészítette az önkormányzat, hogy amint kiírják a pályázatokat, azonnal pályázhassanak.
Oklándon és Karácsonyfalván mindegyik iskolát, óvodát fel­újítottak az évek során, idén Ho­moródújfalu iskolája kerül sorra, aminek a tetőszerkezetét cserélik ki.

Nagyálmos Ildikó

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek