Helyzetbe hozzák a világhálótól elszigetelt diákokat

Felkészítő munkafüzet nyolcadikosoknak

38

Azoknak a nyolcadikos diákoknak segít felkészülni az országos értékelésre a Hargita megyei önkormányzat kezdeményezésére kiadott munkafüzet, akik nem rendelkeznek digitális eszközökkel, így a távoktatás jelenlegi elektronikus formája nem tudja elérni őket – hangzott el a hétvégén az oktatási segédanyagot bemutató csíkszeredai sajtótájékoztatón.

Nagy segítség lehet a gyerekeknek a munkafüzet                                                      Fotó: Hargita Megye Tanácsa

A megyeháza márványtermében megtartott sajtóesemény egyébként már az új előírások szerint zajlott, az újságírók számára kijelölt ülőhelyek egymástól tisztes távolságra voltak, ahogy a megyeháza elöljárói is legalább másfél méterre ültek egymástól.

Ötszáz példányban jelent meg a kiadvány
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta, a megyei önkormányzat kezdeményezésére elkészült kiadványt a Hargita Megyei Tanfelügyelőség koordinálta szakmailag és a Kovászna Megyei Tanfelügyelőség is besegített partnerként. A nyolcadikos diákok felkészítését szolgáló munkafüzetből egyelőre 500 példányt nyomtattak ki mintegy 6000 lej értékben. A kiadás költségeit a Hargita Megyéért Egyesület finanszírozta, a befizetett tagdíjakból. Az egyesületnek egyébként a megyei önkormányzat is tagja, annak fenntartójaként is működik.
– Fontosnak tartjuk, hogy a diákok folytatni tudják a felkészülést és a tanulmányaikat a jelenlegi helyzetben is. Ezekben a hetekben egy olyan digitalizációs programon dolgozunk, amely biztosítja a vidéki környezetben élő vagy hátrányos helyzetben levő diákoknak a szükséges támogatást tanulmányaik folytatására – nyilatkozta az elöljáró.

Internethiányt orvosolnak
Ferencz Salamon Alpár megyei tanácsos, a projekt ötletgazdája és koordinátora ugyanakkor elmondta: a kiadvány elsődleges célja az volt, hogy azoknak a diákoknak az oktatáshoz való hozzáférését segítsék, akiknek nincs internetkapcsolata vagy csak nagyon nehezen elérhető a számukra. A munkafüzetet le lehet tölteni a megyei tanfelügyelőség honlapjáról is. Így bárki szabadon felhasználhatja, kinyomtathatja, akinek szüksége van oktatási segédanyagra. Hozzáfűzte: jelenleg mintegy 170 olyan nyolcadikos diák van a megyében, akik nem férnek hozzá a digitális oktatás jelenlegi formáihoz. Azaz egy településen legfeljebb 12-13 gyerek érintett. A munkafüzeteket azoknak az iskoláknak kézbesítik, akik igényelték, a füzet borítójának a belső lapjára az oktatók beírhatják a szaktanárok telefonszámát, így a diákok, ha kell, telefonon is tudnak segítséget kérni tanáraiktól. Az érintett diákoknak ugyanis telefonjuk van, internethozzáférésük viszont kevésbé. Egyébként magyar és román nyelv és irodalom, valamint matematika tantárgy országos értékvizsgáira felkészítő munkafüzet kétnyelvű. A kidolgozói arra törekedtek, hogy a gyerekek minél többet tudjanak önállóan tanulni.

Dióhéjban a tananyagról
A magyar nyelv és irodalom rész összeállítását Bogács Nóra Ágnes tanár irányította, aki a sajtótájékoztatón elmondta, konkrét szövegeken keresztül mutatják be a nyelvi sajátosságokat. Minden fejezet gyakorló résszel zárul, a feladatok különböző nehézségűek. A matematikaanyagot összefoglaló részben is az elméleti tartalmakat a gyakorló feladatok követik, számolt be Hodgyai László matematika szakos tanár. Bár személyesen nem tudott részt venni az eseményen, a megye elöljárói elmondták: a román nyelv és irodalom anyag szakmai irányításáért Bartolf Hedwig szakfelügyelő, tankönyvíró felelt. A sajtótájékoztatót követően a megye vezetői négy családnak adták át a munkafüzetek első példányait Hidegségben. Erről közleményben tájékoztatta lapunka a megyeháza sajtószolgálata.
– Nagy örömünkre szolgál, hogy elérkezett a Gyimesek-völgyébe is az a segítség, amit a megyei tanács eszközölt azoknak a diákoknak a megsegítésére, akiknek semmilyen informatikai eszköz nem áll rendelkezésükre – idézte Rácz Árpád megyei tanácsos, iskolaigazgató Jávárdi-patakán, az átadáskor elhangzott szavait a közlemény.

Kiss Előd-Gergely

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.