Helyi rendőrség Csíkszeredában

Várhatóan szeptembertől lehet működőképes

426

A helyi rendőrség szervezési és működési szabályzatának pénteki elfogadásával Csíkszereda Helyi Tanácsa megtette az első lépést a közrendfennartó és ellenőrzési önkormányzati rendőri egység létrehozásának irányába. Tavasszal kinevezhetik az igazgatót, szeptembertől szűk létszámban már működhet az egység, és a 34 fős keretet két éven belül próbálják feltölteni. Mindez első nekifutásra 1,5 millió lejbe kerül.

Helyi rendőrök Székelyudvarhelyen. Hasonló testület jön létre a megyeszékhelyen is Fotó: Archív

Csíkszeredában a helyi rendőrség létrehozását sokáig nem támogatta a városvezetés: fölöslegesnek látták újabb rendőri egység működtetését az adófizetők pénzén, hiszen ha az állami rendőrség tenné a dolgát, akkor elvileg nem lenne szükség a helyi rendőrségre – nyilatkozta többször maga Ráduly Róbert Kálmán polgármester is.
Az állami hatósággal való rossz tapasztalatok szemléletváltásra sarkallták a városatyákat, így pénteken ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadták el a helyi rendőrség létesítésének keretet adó határozatot – benne a működési szabályzattal és tisztségjegyzékkel.
– Hosszú, kitartó munka eredményeként jutottunk el idáig. Nem örülök annak, hogy az adófizetők pénzén kell működtetnünk ezt az testületet, de az idők szava arra késztetett, hogy meglépjük ezt – nyilatkozta Füleki Zoltán alpolgármester, hozzátéve, hogy 1,5 millió lejt különítettek el az idei költségvetés-tervezetben a helyi rendőrség működtetésére.

Vezetőt keresnek
Még áprilisban meghirdetnék az igazgatói versenyvizsgát, ehhez természetesen tanácshatározat is szükséges. A 30 napos jelentkezési határidővel és az óvási időszakkal együtt sok idő eltelik, a legnehezebb feladat pedig ezután következik – fejtette ki Füleki –, mégpedig az állomány feltöltésével.
– Első körben versenyvizsgát hirdetünk és kinevezzük az igazgatót, ezt követően a polgármester, az igazgató és egy erre a célra létrehozott bizottság meghatározza a prioritásokat. A humánerőforrással való gazdálkodás az igazgató feladata lesz – mondta az alpolgármester.
Mint megtudtuk: az első félévben 12, a második félévben 8 személyt alkalmaznának. Őket ősszel képzésre küldik – várhatóan Gyer­gyó­szentmiklósra, és csak a három hónapos képzést követően fejthetik ki önállóan is a tevékenységüket. Alkalmazásukat követően addig is dolgozhatnak, de csakis állami rendőr vagy más településről áthívott helyi rendőr felügyelete alatt.
A testületnek két nagyobb egysége lesz: a közrendfenntartói (4 távfelügyeleti és 13 operatív munkatárssal), illetve a közlekedési és városellenőrzési részleg (7 közlekedésrendész mellett ketten építkezési, kereskedelmi, környezetvédelmi vonalon ellenőriznek). Mindkét alegységnek saját vezetője is lesz, emellett pedig öttagú adminisztrációs egység is része lesz az állománynak.
A városvezetés számításai szerint szeptembertől – kisebb létszámmal – már hatékonyan működhet a helyi rendőrség.

Munkakörök
A szabályzatban a következő megelőzési, ellenőrzési, védelmi feladatokkal ruházzák fel a helyi rendőrséget: közrendfenntartás és tulajdonvédelem, közlekedés, építkezési fegyelem és utcai hirdetések, környezetvédelem, kereskedelmi tevékenységek, személynyilvántartás, illetve egyéb, a törvény által előírt feladatok.
A tanácsülést követően kifejtették: a prioritásokat meghatározó bizottság eldönti, hogy melyik tevékenység biztosítása a legsürgősebb, és ennek alapján „építik fel” a testületet: ha például közlekedési vonalon sürgetnek mihamarabbi előrelépést, akkor először erre az egységre erősítenek, mindennél fontosabb viszont a folyamatosság biztosítása: ha valaki egyik nap a szabálytalanul parkoló autók tulajdonosait figyelmezteti, az másnap ne egyéb téren tevékenykedjen.
– A helyi rendőrnek példát kell mutatnia viselkedésében és fizikai adottságaiban is. Célja nem a büntetés, hanem az, hogy megszabadítsa a várost bizonyos problémáktól, ezek vonatkozásában pedig kimozdulhassunk a holtpontról – fogalmazott Füleki Zoltán.

Feltöltötték a multimodális EU-s pályázatot

Feltöltötték pénteken az erre szolgáló online felületre a Csíkszereda mobilitási tervén alapuló városfejlesztési EU-s projekt pályázatát. Mintegy 172 millió lej (36,6 millió euró) értékben nyújtottak be pályázatot, és mint korábban többször beszámoltunk róla, bő 90 millió lej (19,4 millió euró) eleve biztosított a megyeszékhely-fejlesztésre szánt EU-s alapokból.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek