2021, január 19, kedd.
custom_html_banner1

Helyi hegyimentő-szolgálatok megalakulását szorgalmazzák

Nehéz Csíkszeredából vagy Gyer­gyó­szentmiklósról Hargita megye valamennyi sípályáján és tu­ristaösvényén a bajbajutottak segítségére sietni, ezért szorgalmazzák helyi, önkéntes hegyimentő-alakulatok létrejöttét, amely által nemcsak a költségeket tudnák csökkenteni, de rövidülne a helyszínre kiszállás ideje is – hangzott el tegnap a megyeházán tartott sajtótájékoztatón.

Borboly Csaba és Fekete Örs. Önkéntesekkel bővítenék a keretet Fotó: Balázs Árpád
Borboly Csaba és Fekete Örs. Önkéntesekkel bővítenék a keretet Fotó: Balázs Árpád

Hargita megyében több mint 30 sípálya van, és tavaly több mint 400 riasztást kaptak a hegyimentő-szolgálat munkatársai, az esetek 70 százaléka a sípályákon történt, és több esetben is súlyos fej- vagy gerincsérüléshez hívták – összegezte Fekete Örs. Hargita Megye Tanácsa Hegyimentő Közszolgálatának vezetője kifejtette, azt is megtapasztalták, hogy milyen nehéz egyszerre sok embernek elsősegélyt nyújtani, amikor egy szánkóval gázoltak el síelőket, és egyszerre négy sérültet kellett ellátniuk. Hangsúlyozta, a sípályákon a tulajdonosok vagy üzemeltetők kötelessége biztosítani az elsősegélynyújtást. Hozzátette, segítség nélkül nem tudják biztosítani a szolgálatot valamennyi sípályán, ezért lenne előnyös, ha minden érintett településen helyi hegyimentő-szolgálatok alakulnának.
Pozitív példaként említette a borszéki csapat megalakulását, ahol felismerték, hogy szakemberek nélkül nem lehet minőségi szolgáltatást nyújtani, a megyei hegyimentő-szolgálat pedig autóval, felszereléssel és képzésekkel segítette a helyiek munkáját. Fekete Örs beszámolt arról, hogy az idei Székelyföld Napok keretében első ízben megszervezett Székelyföldi Hegyimentők Találkozóján folytatott megbeszélésből is kiderült, az egyik probléma, hogy a törvény lehetővé teszi helyi önkéntes hegyimentő-szolgálat megalapítását azokon a településeken, amelyek területén turistaösvények vagy sípályák vannak, de nem kötelezi az önkormányzatokat ezek létrehozására. További probléma a finanszírozás, az alkalmazás és a nyugdíjazás, hiszen egy 65 éves hegyimentő bármilyen edzett is legyen, már nehezebben bevethető egyes esetekben.
Fekete Örs elmondta, nyári időszakban is sok a munka, hiszen a turistaösvények felújítása, hegyi menedékek építése, sziklabarlangok és mászófalak kialakítása és biztonságossá tétele is folyamatos feladat, amiben eddig is sokan segítettek, de ezt folytatni is kell.
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke kiemelte, hogy a helyi hegyimentő-alakulatok létrehozásával csökkenteni tudják a kiszállások költségeit, hamarabb érnek oda egy-egy baleset helyszínére, illetve időt spórolhatnak az önkénteseknek is. Hangsúlyozta, három természetszerető személy, aki aggódik azért, hogy mi történik a hegyen, már létrehozhatja a helyi önkéntes szolgálatot. Kitért arra, hogy több megyében télen nincs hegyimentő-szolgálat, és ilyen esetekben is a Hargita megyei szakembereket riasztják, például Buzăuba. Hozzátette, ezt a problémát megpróbálják jelezni a törvényhozók felé is.

 

Kapcsolódó cikkek:

14,319RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb